Lewis Fry Richardson

Faktaboks

Lewis Fry Richardson
Født
11. oktober 1881, Newcastle upon Tyne
Død
30. september 1953, Argyll, Skottland

Lewis Fry Richardson var en britisk fysiker, matematiker, meteorolog og psykolog. Han er blant annet kjent som den første som utviklet metoder for numerisk værvarsling, grunnlaget for moderne værvarsling.

Fra 1913 var Richardson ansatt ved det britiske Meteorological Office, som han forlot i 1920 på grunn av sin pasifistiske overbevisning da kontoret ble underlagt forsvaret. Han var så leder for fysikkavdelingen ved Westminster Training College til 1929, fra 1929 til 1940 var han rektor ved Paisley College of Technology i Glasgow.

I 1922 publiserte han i avhandlingen Weather Prediction by Numerical Process sine metoder for vitenskapelig værvarsling ved hjelp av numeriske beregninger. Metodene fikk liten anvendelse i Richardsons levetid, primært av praktiske årsaker, da den tids regnemetoder ikke gav mulighet for å utføre beregningene raskt nok. Teoriene fikk fornyet interesse etter andre verdenskrig, da datamaskiner kom i bruk innen meteorologien.

I sine senere år viet Richardson seg særlig til studiet av krig og konflikter, og publiserte flere avhandlinger der emnet behandles matematisk-statistisk – Generalized Foreign Politics (1939), Arms and Insecurity (1949) og Statistics of Deadly Quarrels (1950). Under forarbeidet til en av sine studier kom han over problemet med å måle lengden av grensene mellom stater. Han observerte at for eksempel offisielle mål for den felles grensen mellom Spania og Portugal avvek mye i de to landene. Han gjorde forsøk med å måle linjer på kartet ved hjelp av en passer med varierende åpning, og fant lovmessigheter i forholdet mellom linjelengde og passeråpning. Problemet fikk sin fulle teoretiske behandling med Benoit Mandelbrots arbeid med fraktaler på 1960-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg