LeBron James

Faktaboks

LeBron James

King James

Født
30. desember 1984, Ohio, USA
LeBron James
LeBron James er ansett som den beste spilleren i sin generasjon og er blitt kåret til ligaens mest verdifulle spiller (MVP) fire ganger.

Artikkelstart

LeBron James er en basketballspiller fra USA, med posisjonen small forward for Los Angeles Lakers og det amerikanske landslaget.

James er en av idrettsverdenens største profiler og best betalte utøvere. Han har blitt kåret til NBAs mest verdifulle spiller fire ganger og er ansett som den beste spilleren i sin generasjon. James har vunnet fire NBA-titler og har blitt olympisk mester to ganger.

Karriere

James var allerede i sin ungdom ansett som det største talentet i basketball på den tiden. Som 18-åring ble han hentet til Cleveland Cavaliers i 2003. I sin første sesong i NBA ble han kåret til Årets nykommer, «NBA Rookie of the Year». Han har siden etablert seg som en av de beste spillerne i NBA, og har blitt tatt ut på NBA All Stars-laget hele 16 ganger. Han har et karrieregjennomsnitt på 27,1 poeng per kamp (per oktober 2020). I 2009, 2010, 2012 og 2013 ble han kåret til NBAs mest verdifulle spiller.

Etter syv sesonger i Cavaliers ble han hentet til Miami Heat i 2010. I 2011–2012, hans andre sesong for klubben, vant han sitt første NBA-trofé og ble samtidig kåret til ligaens mest verdifulle spiller for tredje gang. Andre som tidligere har vunnet kåringen tre ganger er blant andre Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar, Larry Bird og Wilt Chamberlain. I 2014 ble James hentet tilbake til Cleveland Cavaliers og ledet laget til sin første NBA-tittel i 2016. Etter to sesonger med tap i finalene mot Golden State Warriors, signerte James en stor kontrakt med Los Angeles Lakers sommeren 2018. Til tross for en svak sesong uten playoffspill i 2018–2019, vant han sitt fjerde NBA-mesterskap i 2020, og han ble en av få spillere som har vunnet mesterskap med tre forskjellige lag.

Internasjonale mesterskap

James vant sin første internasjonale medalje da USA vant bronsefinalen i OL i Athen i 2004. Fire år senere ble han Olympisk mester under OL i Beijing da USA slo Spania i finalen. Under OL i London i 2012 vant han sitt andre OL-gull med USA. James takket nei til å delta i OL i Rio i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg