Wilt Chamberlain

Faktaboks

Wilt Chamberlain
Wilton Norman Chamberlain
Uttale
tʃˈeimbəlin
Født
21. august 1936, Philadelphia, USA
Død
12. oktober 1999, California, USA
Chamberlain dominerte NBA i sin tid og satte en rekke rekorder som fortsatt er gjeldende.

Artikkelstart

Wilt Chamberlain var en amerikansk basketballspiller med posisjonen center for Philadelphia 76ers og Los Angeles Lakers. Chamberlain er ansett som en av de fremste spillerne gjennom tidene og ble blant annet kåret til NBAs mest verdifulle spiller (MVP) fire ganger og vant NBA-tittelen to ganger i løpet av karrieren.

Han startet sin profesjonelle karriere i 1959, da han ble draftet til Philadelphia Warriors (senere Golden State Warriors). Han ble straks en av NBAs første store stjerner, sammen med blant andre Bill Russell og Oscar Robertson, og imponerte med enestående atletiske evner og ferdigheter. Han ble NBA-mester i 1967 med Philadelphia 76ers og i 1972 med Los Angeles Lakers. I løpet av NBA-karrieren var han ligaens toppscorer syv sesonger på rad (1960–1966), og vant Most Valuable Player (MVP) fire ganger.

Chamberlain satte mange rekorder som fremdeles regnes som uslåelige, blant annet 4029 poeng scoret på en sesong, et sesonggjennomsnitt på 50,4 poeng per kamp og 100 poeng i én kamp. På grunn av sin dominans på banen gis han ofte æren for en rekke regelendringer i moderne basketball, blant annet ulovlig ballberøring eller goaltending (blokkere et skuddforsøk på vei ned).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg