Faktaboks

Hérault
Uttale
erˈå

Hérault. Utsyn over elva Orb og slettelandet nordvest for Béziers.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hérault er et departement i Frankrike, i regionen Occitanie, omfatter områdene rundt elven Héraults midtre og nedre løp samt en større del av kyststrekningen innerst i Golfe du Lion. Departementet strekker seg over et område på 6101 kvadratkilometer og har 1 144 892 innbyggere (2017). Hovedstad er Montpellier.

Den nordlige delen av departementet består av fjell og høydedrag (Les Cévennes, Massif central) som gradvis synker ned mot den lavtliggende kystsletta. Langs kysten ligger flere strandsjøer (Étang de Thau med flere).

Jordbruket domineres av vindyrking. Det arbeides med å spre jordbruksproduksjonen på mer varierte driftsformer. I fjellene drives en betydelig saueavl, som danner grunnlaget for produksjon av ost (blant annet roquefort). Det vinnes ut bauxitt i departementet, og det finnes petrokjemisk industri og tekstilindustri. Middelhavskysten er et viktig turistområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg