LD-prosessen er en metode for fremstilling av stål fra råjern i basisk oksygenkonverter. LD-prosessen og varianter av denne er ledende ved fremstilling av stål fra råjern.

I motsetning til konvensjonelle konverterprosesser arbeider LD-prosessen med rent oksygen, som tilføres med stor hastighet gjennom en vannkjølt lanse mot badets overflate.

På grunn av den store hastigheten trenger oksygenstrålen gjennom slagget og de øvre sjiktene av badet, og danner her en lokal forbrenningssone med meget høy temperatur. I dette område skjer raffineringen praktisk talt momentant, og gir metall som er spesifikt tyngre enn råjernet. Gradienter i densitet og temperatur sammen med gassutvikling ved oksidasjon av karbon fører til en effektiv røring i badet.

Uansett konverterstørrelsen ligger blåsetiden omkring 20 minutter, hvortil kommer tid for chargering, prøvetagning, avslagging og tapping.

LD-prosessen kan tilpasses fosforrikt råjern ved tilførsel av pulverisert kalk i blåsestrålen. De forskjellige varianter av dette prinsippet betegnes som regel LD-AC metoder etter Arbed-Dudelange verkene i Luxembourg og Centre de Recherches Métallurgiques i Belgia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg