De rekonstruerte torvhus tatt 17 mai 2015
De rekonstruerte torvhus tatt 17 mai 2015
Lisens: CC BY SA 3.0
Helge Ingstad (Newfoundland)

Fra L’Anse aux Meadows National Historic Park på Newfoundland, der Helge og Anne Stine Ingstad påviste tuftene etter norrøn bosetning fra ca. år 1000. I parken er langhusbebyggelsen gjenskapt. Stedet står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Av /NTB Scanpix ※.

L'Anse aux Meadows er et arkeologisk funnsted i Canada, nær Cape Bauld på nordspissen av Newfoundland. Funnstedet ble oppdaget i 1960 av Helge Ingstad, og utgravningene startet året etter ledet av arkeolog Anne Stine Ingstad. L'Anse aux Meadows er det eneste dokumenterte norrøne funnstedet i Amerika, og inneholder de eldste spor etter europeere på dette kontinentet. Funnet bekreftet dermed sagaenes beretninger om at ekspedisjoner fra Grønland nådde Nord-Amerika i vikingtiden. Funn av hustufter, gjenstander og en smie tyder på norrøn bosetning omkring år 1000, men stedet var sannsynligvis bare i bruk i en kort tid. Stedet inneholder i dag et besøkssenter og rekonstruerte hus. Funnet står på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
lænså mˈedouz

De viktigste norrøne funnene var tre husklynger med solide vegger av torv, det største var 22 x 18 meter, en ringnål av bronse og et spinnehjul av kleberstein. Det ble funnet mange avkuttede skipsnagler. Et viktig funn var en sort valnøtt, som stammer fra et tre som ikke gror så langt nord som i Newfoundland og indikerer at de norrøne seilte lengre sydover. For innerst i Gulf of St. Lawrence er det nordligste sted hvor det gror ville druer på det nordamerikanske kontinent; og ville druer foretrekker å klatre oppover valnøttrær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg