Faktaboks

Kvinners frivillige beredskap

KFB

Kvinners Frivillige Beredskap (KFB) var er et samarbeidsorgan, stiftet i 1951, som fra 2019 er videreført som Norsk TotalforsvarsForum (NTF). Formålet var å samordne kvinners innsats for å styrke Norges beredskap gjennom totalforsvarskonseptet.

Kvinners Frivillige Beredskap arbeidet også for kvinners rolle og muligheter i Forsvaret, og å spre informasjon om forsvar, sikkerhet og beredskap, og det sivil-militære samarbeidet gjennom totalforsvaret. KBF hadde både kvinneorganisasjoner og andre landssammenslutninger som medlemmer. KFB ga ut tidsskriftet Trygge Samfunn.

Organisasjonen ble dannet etter initiativ av Kronprinsesse Märtha, statsminister Einar Gerhardsen og stortingsrepresentant Claudia Olsen. Kronprinsessen var KBFs første president.

Som følge av at Norge i 2015 innførte kjønnsnøytral verneplikt, endret Kvinners Frivillige Beredskap sitt navn til Norsk TotalforsvarsForum i 2019, og arbeidet er videreført gjennom denne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg