Kvinnebunaden Silje

Kvinnebunaden Silje
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Kvinnebunaden Silje er skapt av Dagny Lovise Bertelsen i firmaet Berge M. Bertelsen. Den ble satt i produksjon i 1997, og er lansert som en bunad som ikke knytter seg til noe bestemt område av landet. Den er en fri komposisjon uten rot i folkedraktskikken.

Skaperen av drakta har utformet flere lignende bunader som alle forhandles av samme firma. Denne bunaden ble til med utgangspunkt i et broderimønster som firmaet hadde tatt vare på, uten at en veit hva mønsteret opprinnelig ble brukt til. Det kan ha vært et sjal eller en duk eller et annet produkt som firmaet har ført på et tidligere tidspunkt.

Det ble tatt utgangspunkt i livkjolesnittet som har vært så mye brukt i komponerte bunader gjennom store deler av 1900-tallet, og utformet bunaden i stil med dette.

Draktdeler

Livkjole

Fasongen har utgangspunkt i de mange livkjolene som en ser i norske bunader. Opprinnelig hadde nok de første av disse utgangspunkt i livkjoler fra Gudbrandsdalen, slik de var i tradisjonell bruk der. Slike livkjoler har blitt omformet til bunadbrukmange plasser i landet. Denne bunaden har foldelagt stakk som er sydd fast til livet. Livet lukkes med sølvmaljer og kjede foran. Både stakk og liv er brodert med ullgarn, stilistiske blomstermotiver i flere farger.

Livkjolen lages i blått, svart og grønt ullstoff.

Belte

Bunaden har belte i samme stoff som livkjolen, med en bord brodert på. Beltet lukkes med sølvhekter foran.

Skjorte

Det er lagd ei skjorte i halvlin til bunaden. Den har ståkrage, lukkes med ei halsnål i sølv foran og har mansjettknapper i sølv. Det er broderi med hvitt garn på halskrage og mansjetter.

Lomme

Løslomma er i samme type stoff som livkjolen, med et broderimotiv foran. Den hektes i beltet.

Hodeplagg

Det er lagd tre ulike hodeplagg til bunaden. Det ene er ei lue med rundet pull sydd til et glatt framstykke, det andre er en hatt med pilleeskeform, og det tredje er et hårband. Alle hodeplaggene lages i samme stoff som livkjolen, og er brodert med et motiv fra den.

Ytterplagg

Det er lagd to ulike ytterplagg. Det ene er et sjal i samme stoff som livkjolen. Det har broderi langs kanten. Det andre er ei kort jakke som følger fasongen på livet, og har ermer med folder på skulderen slik at de er vide øverst og smalner nedover. Jakka er brodert langs halsringinga foran, og lukkes med sølvhekter øverst.

Metall

Det er lagd eget sølv til bunaden. Det består av ei halsnål formet som en dobbel halsknapp med heng, ei bringenål, spenne til belte og jakke, snøremaljer med kjede, og mansjettknapper. Lommelåsen er i sølvfarget metall. Sølvet er utviklet av Hasla Setesdalssylv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg