Kvikne kyrkje.

.
Lisens: Avgrensa gjenbruk

Kvikne er ein tidlegare kommune og eit sokn i Tynset kommune i Innlandet, som omfattar dei øvste delane av Orklas dalføre. I 1966 vart kommunen delt slik at Innset sokn (201 km2) vart overført til Rennebu kommune i det daverande Sør-Trøndelag, og Kvikne (952 km²) vart lagt til Tynset.

Næringsliv

Kvikne er ei fjellbygd med jordbruk som viktigaste næringa og skogen som støttenæring. I Kvikne vart det tidlegare drive gruvedrift på kopar, og dessutan klebersteinsbrot, som mellom anna leverte kleberstein til Nidarosdomen. I Orkla blir det drive kraftproduksjon ved Litjefossen og Ulset kraftverk, med i alt 110 MW i maskininstallasjon.

Kyrkje

Kvikne kyrkje er ei tømmerkrosskyrkje frå 1652–1654, ombygd i 1739, med utstyr og interiør frå 1700-talet. Den gamle prestegarden, Bjørgan, var Bjørnstjerne Bjørnsons fødestad, no Bjørnson-museum.

Namn

Namnet er kanskje av norrønt kvikr, ‘levande’, og kan sikte til kvikkleire eller kvikksand.

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hagen, Olav Tryggve, red.: Kvikne: ei bygdebok, 1951–52, 2 b.

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg