Kvernes er en tidligere kommune i Møre og Romsdal. Kvernes var en meget stor kommune da den ble opprettet 1837 ved innføringen av det lokale selvstyret. Den omfattet da et område som svarer til de nåværende kommunene Eide og Averøy, halvøya mellom Batnfjorden og Kvernesfjorden av nåværende Gjemnes kommune, samt nordre del av øya Frei og øya Nordlandet av nåværende Kristiansund kommune.

Etter et par mindre grensejusteringer mot Bud 1878 og 1891, startet Kvernes en periode i 1890-årene med tre utskillinger: Gjemnes i 1893 og Kornstad og Eide, begge i 1897. Etter dette utgjorde Kvernes bare sørøstre del av Averøya, rundt 21 prosent av øyas areal.

Kvernes ble 1964 slått sammen med Averøy-delene av henholdsvis Kornstad og Bremsnes til den nye kommunen Averøy. Kvernes utgjorde 36 km2 og hadde 693 innbyggere ved sammenslåingen.

Navnet er et gårdsnavn. Første ledd er antagelig ordet kver, 'brodd', som her er brukt om neset mellom Kvernesfjorden og Bremsnesfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sundnes, R.K.: Kvernes prestegjeld i gammel og ny tid, 1948–56, 3 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg