Etter forfatningen av 1962, senest endret 1997, er Kuwait et enhetsstatlig monarki. Monarken, emiren, har omfattende fullmakter, men har i stigende grad måttet ta hensyn til en kritisk opinion som krever demokratisering. Opposisjonen kommer også tydelig til uttrykk gjennom nasjonalforsamlingen. Emiren utpekes av og blant de mannlige etterkommere av sjeik Mubarak al-Sabah, som styrte 1896–1915 og hvis familie har hatt makten i landet siden 1756.

Statsstyret utøves gjennom en regjering utnevnt av og ansvarlig overfor emiren. Frem til 2003 var tronfølgeren statsminister, da ble disse posisjonene delt.

Lovgivende makt er formelt lagt til nasjonalforsamlingen, Majlis al-Umma. Den har 50 medlemmer, valgt for fire år av menn over 21 år som har kuwaitisk statsborgerskap, bortsett fra personell i politiet eller de militære styrker. Ettersom kuwaiterne utgjør under halvparten av befolkningen, representerer de stemmeberettigede en nokså liten gruppe (10–15 % av befolkningen). Kravene om å gi kvinner stemmerett, gjøre det lettere for utlendinger å få kuwaitisk statsborgerskap og lempe på de strenge naturaliseringsreglene (det kreves 30 års botid for å få stemmerett) har vært sterke de senere år. I 2005 ble det vedtatt å innføre kvinnelig stemmerett til valget 2007. Fordi emiren har opplevd mye opposisjon fra forsamlingen, har han i perioder oppløst den. Politiske partier er ikke tillatt, men det er likevel partilignende grupperinger i nasjonalforsamlingen.

Administrativt er Kuwait delt inn i fem guvernorater, hvert ledet av en guvernør og et råd, utnevnt av emiren. Guvernoratene er videre inndelt i distrikter som tilsvarer valgkretsene.

Rettsvesenet er preget av egyptisk rett, med islamsk familierett. Foruten en forfatningsdomstol (med fem dommere) er domstolsvesenet bygd opp med tre nivåer. Det er en førsteinstansrett, delt inn i åtte avdelinger etter sakstype, en appellrett og en høyesterett, kassasjonsdomstolen, med fem dommere. I hvert guvernorat er det i tillegg en summarisk rett som dømmer i mindre saker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.