Tradisjonell kunst er preget av både etnisk mangfold og Nigers geografiske beliggenhet. Keramikkgjenstander laget for husholdningen har enkle former og er gjerne dekorert med hvite, røde og svarte geometriske motiver i gjennomgående horisontale bånd eller med relieffdekorasjoner. Djerma-keramikken er kjent for sine intrikate mønstre som dekker hele overflaten. Verdt å nevne er også fulanifolkets fine kurvflettingsarbeider og hausa- og fulanifolkets kalebasser dekorert med geometriske mønstre, samt tuaregenes rikt dekorerte treskjeer og -øser.

I tekstilkunsten utmerker bryllupsteppene (tera-tera) til djerma- og songhaifolket seg. De er satt sammen av tynne hvite bånd, og dekorert med svarte og røde geometriske motiver. Andre tepper er utført i flerfargede mønstre påført broderier.

Musée National du Niger, Niamey (grunnlagt 1958) inneholder kunsthåndverk utført av landets ulike folkegrupper. Interesse for og innsamling av etnografisk materiale har økt betydelig i 1990-årene.

Landets kunstnere henter inspirasjon fra dagliglivet i Niger og fra sin egen kulturarv. Boubacar Boureimas (født 1950) malerier er for eksempel abstrakte fremstillinger av djerma- og songhaifolkets bryllupstepper. De fleste kunstnere er enten selvlærte eller har fått sin utdannelse utenlands.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.