Tradisjonell kunst er preget av både etnisk mangfold og Nigers geografiske beliggenhet. Keramikkgjenstander laget for husholdningen har enkle former og er gjerne dekorert med hvite, røde og svarte geometriske motiver i gjennomgående horisontale bånd eller med relieffdekorasjoner. Djerma-keramikken er kjent for sine intrikate mønstre som dekker hele overflaten. Verdt å nevne er også fulanifolkets fine kurvflettingsarbeider og hausa- og fulanifolkets kalebasser dekorert med geometriske mønstre, samt tuaregenes rikt dekorerte treskjeer og øser.

I tekstilkunsten utmerker bryllupsteppene (tera-tera) til djerma- og songhaifolket seg. De er satt sammen av tynne hvite bånd, og dekorert med svarte og røde geometriske motiver. Andre tepper er utført i flerfargede mønstre påført broderier.

Musée National du Niger, Niamey (grunnlagt 1958) inneholder kunsthåndverk utført av landets ulike folkegrupper. Interesse for og innsamling av etnografisk materiale har økt betydelig i 1990-årene.

Landets kunstnere henter inspirasjon fra dagliglivet i Niger og fra sin egen kulturarv. Boubacar Boureimas (født ca. 1964) malerier er for eksempel abstrakte fremstillinger av djerma- og songhai-folkets bryllupstepper. De fleste kunstnere er enten selvlærte eller har fått sin utdannelse utenlands.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.