Kunst i Niger

Artikkelstart

Kunsthåndverk

Tradisjonell kunst er preget av både etnisk mangfold og Nigers geografiske beliggenhet. Keramikkgjenstander laget for husholdningen har enkle former og er gjerne dekorert med hvite, røde og svarte geometriske motiver i gjennomgående horisontale bånd eller med relieffdekorasjoner. Djerma-keramikken er kjent for sine intrikate mønstre som dekker hele overflaten. Verdt å nevne er også fulanifolkets fine kurvflettingsarbeider og hausa- og fulanifolkets kalebasser dekorert med geometriske mønstre, samt tuaregenes rikt dekorerte treskjeer og -øser.

I tekstilkunsten utmerker bryllupsteppene (tera-tera) til djerma- og songhaifolket seg. De er satt sammen av tynne hvite bånd, og dekorert med svarte og røde geometriske motiver. Andre tepper er utført i flerfargede mønstre påført broderier.

Musée National du Niger, Niamey (grunnlagt 1958) inneholder kunsthåndverk utført av landets ulike folkegrupper. Interesse for og innsamling av etnografisk materiale har økt betydelig i 1990-årene.

Billedkunst

Landets kunstnere henter inspirasjon fra dagliglivet i Niger og fra sin egen kulturarv. Boubacar Boureimas (født 1950) malerier er for eksempel abstrakte fremstillinger av djerma- og songhaifolkets bryllupstepper. De fleste kunstnere er enten selvlærte eller har fått sin utdannelse utenlands.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg