Kosakkerne - opera av Catharinus Elling

Kosakkerne, operaen Kosakkerne er Catharinus Ellings (1858-1942) aller største verk. Arbeidet tok noe over fire år, ble påbegynt i juli 1890 og fullført i november 1894. Librettoen er skrevet av Edvard Hagerup Bull og basert på den russiske forfatteren Nikolaj Gogols kosakkroman Taras Bulba. Mange av solistpartiene har høy kvalitet og i utarbeidelsen av den fargerike og varierte orkestersatsen har Elling vist stor oppfinnsomhet - sterkest virkning har de ofte dramatiske og effektfulle korpartiene. Uroppførelsen fant sted i Kristiania 21. april 1897 på Eldorado Teater med et svensk operaselskap. Operaen slo an og oppnådde syv oppførelser. Anmelderen i Morgenbladet 24. april etter den andre fremførelsen betegner Kosakkerne som "den første store norske Opera paa norsk Grund og er saaledes en Banebryder".

Handlingen i Kosakkerne

I første akt er man til fest hos Kosakhøvdingen Taras Bulba, som feirer at hans to sønner Ostap og Rodion har vendt hjem etter studier i Kiev. De blir tatt i mot av moren sammen med innbudte gjester. Rodion drar seg hurtig tilbake fra festlighetene, og moren forstår da at det er kjærlighet med i spillet noe han innrømmer. Han har forelsket seg i Marylka, datter av en polsk hærfører som leder krigen mot kosakkene. Like etter Rodions fortrolige samtale med moren kommer en kosakk-flyktning og ber om hjelp mot polakkene som har gått til angrep. Taras Bulba og hans Kosakker ruster seg til kamp og iler til hjelp.

I andre akt befinner vi oss i Kosakkenes leir, foran den beleirede byen Dubno. De uvirksomme krigerne benytter tiden til å feste. Festen avbrytes av Taras Bulba, som forbitret jager kvinnene ut av leiren og advarer krigerne. De undskylder seg, avsetter sin leder og velger Taras Bulba til leder i stedet. Han vil angripe neste morgen, men sender Rodion og en venn inn i byen for å spionere på polakkene.

Tredje akt viser oss byens kirke der polakkene er samlet til bønn om seier over fienden. Rodionkommer for å spionere og oppdager at hans elskede Marylka nå bor i et hus like ved kirken. Marylka drømmer om Rodion, som hun har sett i fiendens hær. Rodion følger etter Marylkas tjenestepike og når han møter Marylka erklærer han henne sin kjærlighet og vil forlate sin familie og sitt folk.

I fjerde akt feires det bryllup mellem Rodin og Marylka. Under festen kommer det bud om at polakkene har seiret i kampen mod Kosakkene. De har med seg fanger, blant dem Taras Bulba. Det kommer til et beveget møte mellem far og sønn. Taras Bulba overtaler sønnen til å sone sit forrederi ved å føre Kosakkene uskadde ut av byen. Men da Rodion igjen møter Marylka, taler hun saa inntrengende til ham at han på nytt kaster sig i hennes armer. Taras Bulba forlanger at Rodion skal følge ham. Da Rodion nekter å forlate Marylka, stikker Taras Bulba ham ned med hans eget sværd. Døende i Marylkas fang ber Rodion om at farens, Taras Bulbas liv må skånes. Faren får forlate huset som en fri mann."

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg