Kosakkerne

Catharinus Elling (1858–1942) var en norsk komponist, folkemusikksamler, musikkanmelder og lærer i komposisjon.
Catharinus Elling
Av /NTB Scanpix ※.

Kosakkerne, operaen Kosakkerne er Catharinus Ellings aller største verk. Arbeidet tok noe over fire år, ble påbegynt i juli 1890 og fullført i november 1894. Librettoen er skrevet av Edvard Hagerup Bull og basert på den russiske forfatteren Nikolaj Gogols kosakkroman Taras Bulba.

Mange av solistpartiene har høy kvalitet og i utarbeidelsen av den fargerike og varierte orkestersatsen har Elling vist stor oppfinnsomhet. Sterkest virkning har de ofte dramatiske og effektfulle korpartiene.

Uroppførelsen fant sted i Kristiania 21. april 1897 på Eldorado Teater med et svensk operaselskap. Operaen slo an og oppnådde syv oppførelser. Anmelderen i Morgenbladet 24. april etter den andre fremførelsen betegner Kosakkerne som «den første store norske Opera paa norsk Grund og er saaledes en Banebryder».

Handlingen

Første akt

I første akt er man til fest hos kosakkenes høvding Taras Bulba, som feirer at hans to sønner Ostap og Rodion har vendt hjem etter studier i Kiev. De blir tatt i mot av moren sammen med innbudte gjester.

Rodion drar seg hurtig tilbake fra festlighetene, og moren forstår da at det er kjærlighet med i spillet noe han innrømmer. Han har forelsket seg i Marylka, datter av en polsk hærfører som leder krigen mot kosakkene. Like etter Rodions fortrolige samtale med moren kommer en kosakk-flyktning og ber om hjelp mot polakkene som har gått til angrep. Taras Bulba og hans Kosakker ruster seg til kamp og iler til hjelp.

Andre akt

I andre akt befinner vi oss i Kosakkenes leir, foran den beleirede byen Dubno. De uvirksomme krigerne benytter tiden til å feste. Festen avbrytes av Taras Bulba, som forbitret jager kvinnene ut av leiren og advarer krigerne. De undskylder seg, avsetter sin leder og velger Taras Bulba til leder i stedet. Han vil angripe neste morgen, men sender Rodion og en venn inn i byen for å spionere på polakkene.

Tredje akt

Tredje akt viser oss byens kirke der polakkene er samlet til bønn om seier over fienden. Rodionkommer for å spionere og oppdager at hans elskede Marylka nå bor i et hus like ved kirken. Marylka drømmer om Rodion, som hun har sett i fiendens hær. Rodion følger etter Marylkas tjenestepike og når han møter Marylka erklærer han henne sin kjærlighet og vil forlate sin familie og sitt folk.

Fjerde akt

I fjerde akt feires det bryllup mellem Rodin og Marylka. Under festen kommer det bud om at polakkene har seiret i kampen mod Kosakkene. De har med seg fanger, blant dem Taras Bulba. Det kommer til et beveget møte mellem far og sønn. Taras Bulba overtaler sønnen til å sone sit forrederi ved å føre Kosakkene uskadde ut av byen. Men da Rodion igjen møter Marylka, taler hun saa inntrengende til ham at han på nytt kaster sig i hennes armer. Taras Bulba forlanger at Rodion skal følge ham. Da Rodion nekter å forlate Marylka, stikker Taras Bulba ham ned med hans eget sværd. Døende i Marylkas fang ber Rodion om at farens, Taras Bulbas liv må skånes. Faren får forlate huset som en fri mann."

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg