Catharinus Elling
Catharinus Elling (1858–1942) var en norsk komponist, folkemusikksamler, musikkanmelder og lærer i komposisjon.
Catharinus Elling
Av /NTB Scanpix ※.

Kosakkerne er en opera i fire akter av Catharinus Elling. Operaen er hans mest omfattende verk. Arbeidet tok noe over fire år; det ble påbegynt i juli 1890 og fullført i november 1894. Librettoen er skrevet av Edvard Hagerup Bull og basert på den russiske forfatteren Nikolaj Gogols roman Taras Bulba fra 1840-tallet.

Mange av solistpartiene har høy kvalitet, og i utarbeidelsen av den fargerike og varierte orkestersatsen har Elling vist stor oppfinnsomhet. Sterkest virkning har de ofte dramatiske og effektfulle korpartiene.

Uroppførelsen fant sted i Kristiania 21. april 1897 på Eldorado Teater med et svensk operaselskap. Operaen slo an og oppnådde syv oppførelser. Den ble gjenopptatt i høstsesongen. Anmelderen i Morgenbladet for 24. april betegner operaen som «den første store norske Opera paa norsk Grund og er saaledes en Banebryder».

Handlingen

Første akt

I første akt er man på fest hos kosakkenes høvding Taras Bulba, som feirer at hans to sønner Ostap og Rodion har vendt hjem etter studier i Kiev. De blir tatt i mot av moren sammen med innbudte gjester. Rodion drar seg hurtig tilbake fra festlighetene, og moren forstår da at det er kjærlighet med i spillet. Han har forelsket seg i Marylka, datter av en polsk hærfører som leder krigen mot kosakkene. Like etter Rodions fortrolige samtale med moren kommer en kosakkflyktning og ber om hjelp mot polakkenes angrep. Taras Bulba og hans kosakker iler til hjelp.

Andre akt

Andre akt foregår i kosakkenes leir foran den beleirede byen Dubno. De uvirksomme krigerne benytter tiden til å feste. Festen avbrytes av Taras Bulba, som forbitret jager kvinnene ut av leiren og advarer krigerne. De unnskylder seg, avsetter sin leder og velger Taras Bulba til leder i stedet. Han vil angripe neste morgen, men sender Rodion og en venn inn i byen for å spionere på polakkene.

Tredje akt

Tredje akt viser oss byens kirke der polakkene er samlet til bønn om seier over fienden. Rodion kommer for å spionere, og oppdager at hans elskede Marylka nå bor i et hus like ved kirken. Marylka drømmer om Rodion, som hun har sett i fiendens hær. Rodion følger etter Marylkas tjenestepike og når han møter Marylka, erklærer han henne sin kjærlighet. Han forlate sin familie og sitt folk.

Fjerde akt

I fjerde akt feires det bryllup mellom Rodin og Marylka. Under festen kommer det bud om at polakkene har seiret. De har med seg fanger, blant dem Taras Bulba. Det kommer til et beveget møte mellom far og sønn. Taras Bulba overtaler sønnen til å sone sitt forræderi ved å lede kosakkene ut av byen. Men da Rodion igjen møter Marylka, erklærer de sin kjærlighet til hverandre. Taras Bulba forlanger at Rodion skal adlyde, men da Rodion nekter å forlate Marylka, stikker Taras Bulba ham ned. Døende ber Rodion om at farens liv må skånes. Faren får forlate huset som en fri mann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg