Klasse 212A

U 35, en av de nyeste undervannsbåten av klasse 212A i den tyske marinen.
av . CC BY 2.0

Klasse 212A, tysk ubåtklasse. Det er i Norge besluttet å kjøpe inn fire undervannsbåter av denne klassen til Sjøforsvaret.

Klasse 212A har vært i bruk i den tyske marinen siden 2005. Den tyske marinen har i alt seks 212A, hvorav to av en forbedret utgave som har vært i bruk siden 2014. Det er også lisensbygget to 212A i Italia for den Italienske marinen.

I Norge ble det i februar 2017 offentliggjort at det skulle kjøpes inn fire 212A til Sjøforsvaret. Disse skal innfases fra midten av 2020-tallet, samtidig som Sjøforsvarets nåværende ubåter av Ula-klassen fases ut. Det er det tyske verftet ThyssenKrupp Marine Systems som vil bygge de norske undervannsbåtene.

Samtidig med avtalen om innkjøp av undervannsbåter har Norge og Tyskland inngått en avtale om strategisk samarbeid om den nye ubåtklassen. Avtalen omfatter også samarbeid innen forskning og industri.

Mange av systemene som skal brukes i undervannsbåtene er utviklet i Norge. Blant annet skal sensorsystemene leveres av Kongsberggruppen. Det er også under utvikling en variant av det norske sjømålsmissilet NSM for bruk fra undervannsbåter.

Spesifikasjoner

Spesifikasjonene er gjeldende for undervannsbåtene av U 35-klassen, som er de nyeste av 212A-klassen i den tyske marinen, og kan endre seg for de norske undervannsbåtene.

  • Deplasement neddykket 1980 tonn
  • Lengde 57,20 m
  • Bredde 6,80 m
  • Toppfart 20 knop neddykket
  • Rekkevidde 8000 nautiske mil ved åtte knop
  • Mannskap 28

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg