Klasse 212A

U 35, en av de nyeste undervannsbåtene av klasse 212A i den tyske marinen
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Klasse 212A er en tysk ubåtklasse. Det er i Norge besluttet å kjøpe inn fire undervannsbåter av denne klassen til Sjøforsvaret. Disse skal tas i bruk fra midten av 2020-tallet.

Historie

Klasse 212A har vært i bruk i den tyske marinen siden 2005. Den tyske marinen har i alt seks 212A, hvorav to av en forbedret utgave som har vært i bruk siden 2014. Det er også lisensbygget to 212A i Italia for den italienske marinen.

I Norge ble det i februar 2017 offentliggjort at det skulle kjøpes inn fire 212A til Sjøforsvaret. Disse skal innfases fra midten av 2020-tallet, samtidig som Sjøforsvarets nåværende ubåter av Ula-klassen fases ut. Det er det tyske verftet ThyssenKrupp Marine Systems som vil bygge de norske undervannsbåtene.

Samtidig med avtalen om innkjøp av undervannsbåter inngikk Norge og Tyskland en avtale om strategisk samarbeid om den nye ubåtklassen. Avtalen omfatter også samarbeid innen forskning og industri.

Mange av systemene som skal brukes i undervannsbåtene er utviklet i Norge. Blant annet skal sensorsystemene leveres av Kongsberggruppen. Det er også under utvikling en variant av det norske sjømålsmissilet NSM for bruk fra undervannsbåter.

Spesifikasjoner

Spesifikasjonene er gjeldende for undervannsbåtene av U 35-klassen, som er de nyeste av 212A-klassen i den tyske marinen, og kan endre seg for de norske undervannsbåtene.

  • Deplasement (neddykket): 1980 tonn
  • Lengde: 57,20 meter
  • Bredde: 6,80 meter
  • Toppfart: 20 knop (neddykket)
  • Rekkevidde: 8000 nautiske mil ved åtte knop
  • Mannskap: 28

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg