Klasse 212CD

U 35, en av de nyeste undervannsbåtene av klasse 212A i den tyske marinen
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Klasse 212CD er en tysk ubåtklasse. Det er i Norge besluttet å kjøpe inn fire undervannsbåter av denne klassen til Sjøforsvaret. Disse skal tas i bruk fra slutten av 2020-tallet.

Historie

Klasse 212CD er basert på Klasse 212A, som har vært i bruk i den tyske marinen siden 2005, men er større og har skrog med stealth-egenskaper.

I Norge ble det i februar 2017 offentliggjort at det skulle kjøpes inn fire nye ubåter til Sjøforsvaret, og i juli 2021 ble det inngått kontrakt for fire Klasse 212CD. Disse skal bygges fra 2023 og er planlagt innfaset fra slutten av 2020-tallet, samtidig som Sjøforsvarets nåværende ubåter av Ula-klassen fases ut. Det er det tyske verftet ThyssenKrupp Marine Systems som vil bygge de norske undervannsbåtene.

Samtidig med avtalen om innkjøp av undervannsbåter inngikk Norge og Tyskland en avtale om strategisk samarbeid om den nye ubåtklassen. Avtalen omfatter også samarbeid innen forskning og industri.

Mange av systemene som skal brukes i undervannsbåtene, er utviklet i Norge. Blant annet skal sensorsystemene leveres av Kongsberggruppen. Det er også under utvikling en variant av det norske sjømålsmissilet NSM for bruk fra undervannsbåter.

Spesifikasjoner

Spesifikasjonene er omtrentlige:

  • Deplasement på overflaten: 2500 tonn
  • Lengde: 73 meter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg