Faktaboks

Kjersti Annesdatter Skomsvold
Født
3. desember 1979, Oslo
Kjersti Annesdatter Skomsvold
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kjersti Annesdatter Skomsvold, norsk forfatter, blant annet kjent for romanene Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, Monstermenneske og Barnet.

Biografi

Kjersti Annesdatter Skomsvold er født i Oslo i 1979, og vokste opp ved Lutvann. Hun begynte realfagsstudier ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim, men gikk videre med allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Skomsvold har gått forfatterutdannelser ved Nansenskolen i Lillehammer og Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Forfatterskap

Skomsvold debuterte med den kritikerroste romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg (2009). For romanen mottok hun Tarjei Vesaas' debutantpris, som hun delte med Eivind Hofstad Evjemo. Jo fortere jeg går... ble nominert til Bokhandlerprisen, P2-lytternes romanpris og er med i konkurransen om International IMPAC Dublin Literary Award 2013.

Andreboken Monstermenneske (2012) handler blant annet om å bli frisk av ME. Skomsvold, som selv har vært åpen om at hun har hatt ME, skrev store deler av boken mens hun bodde i Frankrike og studerte fransk ved Université de Caen. Boken har vært nominert til P2-lytternes romanpris og og oversatt til en rekke språk.

I 2013 debuterte hun som poet med diktsamlingen Litt trist matematikk.

Romanen Barnet (2018) er et eksempel på en utgivelse som er til å kjenne igjen, men som også viser noe nytt. Dette er en tekst som er mindre narrativ i formen, og hvor kronologien er oppløst, til en slags kairos, følgende et barns – eventuelt en spedbarnsforelders – logikk og opplevelse av tid.

Litteratur for barn og unge

I 2015 skrev Skomsvold romanen Meg, meg, meg for yngre lesere. Her møter vi den 11 år gamle Marte som beskriver hvordan det er å være storesøster. Sammen med barnebokforfatteren og illustratøren Mari Kanstad Johnsen skrev hun Dyrene sover (2021). I denne barneboken møter vi Bo som ikke får sove. Mammaen til Bo forteller om hvordan ulike dyr sover. Også i barnelitteraturen er fortellerstemmen umiskjennelig skomsvoldsk.

Litterære priser

Bibliografi

 • Agnes natt og dag (roman, Oktober, 2021)
 • Dyrene sover (barnebok, Aschehoug, 2021) Illustrert av Mari Kanstad Johnsen.
 • I dag jeg, i morgen du (roman, Oktober, 2020)
 • Den andre forsvinninga (roman, Oktober, 2019)
 • Barnet (roman, Oktober, 2018)
 • Kjersti Annesdatter Skomsvold leser Aksel Sandemose (essay, Oktober, 2017)
 • Meg, meg, meg (barne- og ungdomsroman, Aschehoug, 2015)
 • 33 (Roman, Oktober, 2014)
 • Litt trist matematikk (Dikt, Oktober, 2013)
 • Monstermenneske (Roman, Oktober, 2012)
 • Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg (Roman, Oktober, 2009)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg