Kjersti Annesdatter Skomsvold, norsk forfatter, blant annet kjent for romanene  Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, Monstermenneske og Barnet.

Kjersti Annesdatter Skomsvold er født i Oslo i 1979, og vokste opp ved Lutvann. Hun begynte realfagsstudier ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim, men gikk videre med allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Skomsvold har gått forfatterutdannelser ved Nansenskolen i Lillehammer og Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Skomsvold debuterte med den kritikerroste romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg. For romanene mottok hun Tarjei Vesaas Debutantpris, som hun delte med Eivind Hofstad Evjemo. Jo fortere jeg går... ble nominert til Bokhandlerprisen, P2-lytternes romanpris og er med i konkurransen om International IMPAC Dublin Literary Award 2013.

Andreboken Monstermenneske (2012) handler blant annet om å bli frisk av ME. Skomsvold som selv har vært åpen om at hun har hatt ME, skrev store deler av boken mens hun bodde i Frankrike og studerte fransk ved Université de Caen. Boken har vært nominert til P2-lytternes romanpris og og oversettes til en rekke språk. 

I 2013 debuterte hun som poet med diktsamlingen  Litt trist matematikk,  og i 2015 som barnebokforfatter. Forfatteren viser, gjennom utgivelser i diverse sjangre og displiner, evne til å eksperimentere med form. Samtidig er fortellerstemmen umiskjennelig skomsvoldsk. Romanen  Barnet  (2018) er et eksempel på en utgivelse som er til å kjenne igjen, men som også viser noe nytt. Dette er en tekst som er mindre narrativ i formen, og hvor kronologien er oppløst, til en slags kairos, følgende et barns - eventuelt en spedbarnsforelders - logikk og opplevelse av tid. 

  • Barnet (roman, Oktober, 2018)
  • Kjersti Annesdatter Skomsvold leser Aksel Sandemose (essay, Oktober, 2017)
  • Meg, meg, meg (Aschehoug, 2015)
  • 33 (Roman, Oktober, 2014)
  • Litt trist matematikk (Dikt, Oktober, 2013)
  • Monstermenneske (Roman, Oktober, 2012)
  • Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg (Roman, Oktober, 2009)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.