Kisangani er provinshovedstad og en sentral handelsby i det nord-østlige DR Kongo, på begge sider av elven Kongo. Eksakt innbyggertall er vanskelig å anslå, men estimater på én til 1,6 millioner innbyggere (2015) gjør Kisangani til en av landets største byer.

Byen har vært et viktig samferdselsknutepunkt med landets viktigste elvehavn etter Kinshasa, jernbaneforbindelse sørover til Ubundu, internasjonal lufthavn og veiknutepunkt. Det har også vært en del turisttrafikk blant annet på grunn av Boyomafallene, cirka 40 km i sør, og Okapi-viltreservat. Kongo-krigene på 1990- og 2000-tallet har imidlertid gått hardt utover infrastruktur, som veier og jernbane, samt sikkerhet.

Kisangani ble grunnlagt 1883, og het Stanleyville frem til 1967, etter Henry Morton Stanley. Byen har Kisangani Universitet (1963) og flere andre høyere læresteder og er også byen der frigjøringshelten Patrice Lumumba tilbrakte mye tid i sin karriere.

Kisangani ble for alvor kjent for nordmenn etter den såkalte Kongo-saken der Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden for drap og spionasje i byen i 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.