Kenworth er et amerikansk lastebilmerke som har vært i bruk siden 1923. Merket har vært eid av PACCAR siden 1944.

Historie

Kenworth T680.
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Kenworth ble opprinnelig etablert som Gerlinder Motor Car Co. i Portland i 1916 av Louis og Edgar Gerlinder, og reorganisert etter at Edgar K. Worthington tok over eierskapet som Gersix Mfg. Co. i Seattle i 1917. I 1923 besluttet eierne Harry W. Kent og Edgar K. Worthington å skifte merkenavn fra Gersix til Kenworth, og selskapet skiftet navn til Kenworth Motor Truck Corporation. De første Kenworth lastebilene var i salg fra 1924.

Under den andre verdenskrig produserte Kenworth blant annet tunge bergingsbiler for den amerikanske hæren og komponenter for B-17 og B-29 bombefly.

I 1944 ble Kenworth kjøpt opp av daværende Pacific Car & Foundry (PACCAR). I 1956 ble to av merkets viktigste modeller lansert, W900 og K100, førstnevnte modellserie er fremdeles i produksjon.

Kenworth lastebiler blir også produsert i Mexico og Australia. I Australia er egne modellserier utviklet og produsert for hjemmemarkedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg