PACCAR

PACCAR Inc., Bellevue, Washington, er et amerikansk konsern som produserer lastebiler og trekkvogner under merkenavnene DAF, Kenworth og Peterbilt.

Historie

PACCAR ble opprinnelig etablert i 1905 av William Piggot i Seattle som Seattle Car Manufacturing Co., for produksjon av blant annet jernbanemateriell og stålindustri. Konsernet skiftet navn i 1911 til Seattle Car and Foundry Co., og igjen i 1917 til Pacific Car and Foundry Co. I 1924 ble Pacific Car and Foundry overtatt av American Car and Foundry, men i 1934 kjøpte Paul Piggot, sønn av William Piggot, opp aksjemajoriteten i Pacific Car and Foundry Co. og tok tilbake kontrollen av selskapet.

Under andre verdenskrig produserte konsernet krigsmateriell, blant annet stridsvogner av typen Sherman og komponenter til bombeflyet B-17 Flying Fortress.

I 1944 kjøpte Pacific Car and Foundry opp lastebilprodusenten Kenworth, og i 1958 lastebilprodusenten Peterbilt. Selskapet Dynacraft ble etablert i 1971 for produksjon av deler til lastebilproduksjonen. I 1972 skiftet konsernet navn til det nåværende PACCAR Inc., og ble etablert i Bellevue året etter. I 1980 ble Foden Trucks kjøpt opp, i 1996 DAF Trucks, og i 1998 Leyland Trucks.

Virksomhet

DAF CF, Euro 6.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Konsernets selskaper inkluderer lastebilprodusentene DAF Trucks, Kenworth og Peterbilt. I tillegg blant annet deleprodusentene PACCAR Parts, og PACCAR Powertrain som produserer motorer, girkasser og drivaksler. PACCAR tilbyr og leasing og finanstjenester.

I 2017 leverte PACCAR 158 900 nye lastebiler og trekkvogner. Den totale omsetningen var i 2017 på 19,5 milliarder dollar, inkludert leasing og finanstjenester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg