Faktaboks

Katarina Howard

Catherine Howard

Født
1521
Død
13. februar 1542, London
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Katarina Howard
Katarina Howard, kobberstikk av den tsjekkiske kunstneren Wenzel Hollar.

Katarina Howard var dronning av England i sitt ekteskap med Henrik 8, som varte fra 1540 til 1541. Hun var Henriks femte dronning. De fikk ingen barn. I 1542 lot Henrik henne henrette etter anklager om utroskap.

Oppvekst og ungdom

Katarina Howard ble født mellom 1518 og 1524 og var datter av Lord Edmund Howard og Joyce Leigh. Hennes fars søster var lady Elizabeth Howard, mor til Henrik 8s andre kone Anne Boleyn. Katarina vokste opp i Calais og Lambeth under oppsyn av sin fars stemor, hertuginne Agnes Tilney. Hennes egen mor Joyce Leigh døde i 1527 da Katarina ennå var svært ung. Omkring 1536 ser det ut til at Katarinas musikklærer Henry Manox begynte å utnytte sin elev seksuelt. Dette ble oppdaget av hertuginnen, og hun bebreidet Katarina for hendelsene. Familien flyttet snart fra Calais til Lambeth. Der innledet Katarina fra 1538 et forhold med hoffmannen Francis Dereham.

Etter farens død i mars 1539 tok Katarinas onkel, hertug Thomas Howard av Norfolk, initiativ til å få skaffet niesen en stilling ved hoffet. Thomas Howard var Henriks riksskattemester (Lord High Treasurer) og en av lederne for det katolske hoffpartiet som sto i mot det protestantiske partiet under Thomas Cromwell og erkebiskop Thomas Cranmer.

Hoffdame

Katarina Howard ble mot slutten av 1539 en av hoffdamene til Anna av Kleve, Henriks fjerde kone. Hun flyttet fra Lambeth til hoffet og samtidig forlot elskeren Francis Dereham landet. I desember 1539 møtte Katarina kong Henrik for første gang, bare noen dager før Anna av Kleve selv ankom England for å gifte seg med kongen. Flere kilder forteller at Henrik ble svært betatt av den unge hoffdamen, mens han skal ha vært lite begeistret for Anna. Like etter bryllupet mellom Anna og Henrik i januar 1540 innledet Henrik og Katarina et forhold. Kildene forteller at Katarina tok i mot flere dyre gaver og eiendommer fra kongen i april det året. En bekymret dronning Anna fortalte en landsmann om forholdet mellom Henrik og hoffdamen i juni 1540, og samme måned ble ekteskapet med Henrik oppløst. Katarina og Henrik giftet seg like etterpå, 28. juli 1540.

Dronning

Henrik var svært begeistret for sin nye kone, men det fortelles mindre om hvordan Katarina opplevde ekteskapet. Kongen skjenket imidlertid sin nye kone en rekke store eiendommer og en generøs årlig pengesum, og dette ga Katarina muligheten til å ansette sine slektninger og venner ved hoffet. Katarina grep også inn på vegne av sine katolske trosfeller og overtalte kongen til å løslate flere katolikker som hadde vært anklaget for forræderi.

Makten bød likevel på problemer for Katarina. Francis Dereham oppsøkte i 1541 dronningen for å be om jobb ved hoffet. Det fikk han, sannsynligvis i bytte mot taushet om deres fortid. Som hoffdame hadde Katarina imidlertid stiftet bekjentskap med hoffmannen Thomas Culpeper. Flere brev mellom dem er bevart fra årene 1539 til 1541 som tyder på en relasjon av romantisk, om ikke seksuell karakter.

Fall

Katolske opprør i Nord-England i 1541 skjerpet de politiske frontene mellom protestanter og katolikker ved hoffet. I oktober 1541 fikk erkebiskop Thomas Cranmer nyss om dronningens historie med Francis Dereham og startet en etterforskning av Katarina. Etter hissige avhør tilsto Katarina forholdene til både Dereham og Manox, men understreket at hun bare hadde vært en ungjente på den tiden. Katarina og Dereham ble torturert, men begge fastholdt at forholdet hadde tatt slutt før Katarinas ekteskap med Henrik. Dereham påsto imidlertid at dronningen nå hadde forelsket seg i Thomas Culpeper og hadde hatt hemmelige stevnemøter med ham. Katarina nektet først for dette, men tilsto etterhvert møtene mellom henne og Culpeper.

Kongen var angivelig knust etter avsløringene. I november 1541 ble Katarina avsatt som dronning. Dereham og Culpeper ble dømt til døden for forræderi og henrettet i desember 1541. På initiativ fra Cranmer ble deler av den katolske kretsen rundt Katarina også arrestert, anklaget for å ha holdt tilbake informasjon om Katarinas ukyske fortid. Selv ble Katarina aldri stilt for retten. Parlamentet vedtok i stedet en lov om tap av liv og gods (bill of attainder) for Katarina og hennes kammerfrue Jane Boleyn, som var Anne Boleyns svigerinne. De to ble henrettet i London Tower 13. februar 1542.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg