Anna av Kleve

Faktaboks

Anna av Kleve

engelsk Anne of Cleves

Født
22. september 1515
Død
16. juli 1557, London
Anna av Kleve
Anna av Kleve, malt av den tyske maleren Hans Holbein den yngre, sannsynligvis i 1539.
Av .

Artikkelstart

Anna av Kleve var en engelsk dronning og Henrik 8s fjerde kone fra januar 1540 til juni samme år. Hun var datter av den protestantiske hertugen Johann 3 av Jülich-Kleve og hans hustru Maria.

Anna ble en brikke i det maktpolitiske spillet i Europa. Jülich-Kleve var et katolsk hertugdømme, men motarbeidet samtidig både paven og den tyske keiseren. En allianse med det protestantiske England og Henrik 8, som hadde blitt enkemann i 1537, var derfor ønskelig. Avtale om ekteskap mellom den 49 år gamle Henrik og den 24 år gamle Anna ble inngått i oktober 1539, etter sigende fordi kongen hadde fått se et portrett av henne, malt av Hans Holbein den yngre på bestilling av Henriks egen minister Thomas Cromwell.

Gift med Henrik

Anna kom til England i desember 1539, men etter å ha møtt henne begynte Henrik å tvile på avgjørelsen om ekteskap. Senere historikere har dessuten spekulert i om portrettmaleren Hans Holbein smigret Anna i det bevarte maleriet av henne og at kongen ble skuffet da de endelig møttes. Flere samtidige kilder fremhever imidlertid Annas skjønnhet. I stedet tyder mye på at Henrik trakk Annas jomfruelighet i tvil. Anna hadde i noen år vært forlovet med François av Lorraine, men ekteskapet ble aldri noe av. Samtidig fryktet Henrik den tysk-franske alliansen mot England og trengte dermed pakten med Jülich-Kleve. De ble gift 6. januar 1540.

Etter bryllupet så hun lite til kongen, og ekteskapet ble etter sigende ikke fullbyrdet. I motsetning til to av Henriks tidligere hustruer, Katarina av Aragon og Anne Boleyn, ble Anna av Kleve dessuten ikke kronet til dronning. I juni 1540, da alliansen mellom Frankrike og Tyskland begynte å slå sprekker, ble det klart at Henrik ønsket å oppløse ekteskapet. Anna ga sitt samtykke, og etter avtalen skulle hun betraktes som «kongens søster», ikke hans kone.

Senere år

Etter at ekteskapet med Henrik var annullert, hadde Anna en tilbaketrukket tilværelse i England. Hun besøkte Henrik på hoffet ved enkelte anledninger og ble sørget godt for økonomisk så lenge Henrik var i live. Men etter kongens død i 1547 ble enkelte av Annas eiendommer konfiskert. Hun opptrådte offentlig for siste gang ved hoffet i 1553. Anna av Kleve døde i 1557 og ble begravet i Westminster Abbey.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg