Thomas Cromwell

Faktaboks

Thomas Cromwell
earl of Essex
Uttale
krˈåmwəl
Født
1485
Død
28. juli 1540
Thomas Cromwell, malt av Hans Holbein den yngre. Portrettet er fra 1532 eller 1533.
Av .

Artikkelstart

Thomas Cromwell var en engelsk advokat, statsmann og jarl. Hans søster Elizabeth var Oliver Cromwells oldemor. Thomas Cromwell regnes som en av de betydeligste administratorer som Storbritannia har hatt.

Cromwell var sønn av handelsmannen og håndverkeren Walter Cromwell og vokste opp i Putney. Han tilbragte deler av sin ungdom som soldat i Frankrike og Italia, og som forretningsmann i Nederland. Cromwell behersket fransk og italiensk flytende, og hadde gode kunnskaper i latin og spansk. I 1520 var Cromwell tilbake i England, der han fungerte som advokat og forretningsmann. I 1523 ble han medlem av parlamentet, og da forsamlingen ble oppløst i 1524 ble Cromwell rådgiver for kardinal Wolsey.

I 1530 ble Cromwell medlem av Henrik 8s råd. Kongen satte ham høyt, og som kongens generalvikar i kirkesaker gjorde Cromwell kongen til herre over kirken. Han var således hovedansvarlig for gjennomføringen av reformasjonen i England. Han effektiviserte også den kongelige forvaltningen, og økte i det hele kongemakten på alle områder. For sin innsats i oppløsningen av klostrene, som bragte kongen store inntekter ved salg av klostergodsene, ble Cromwell belønnet med tittelen jarl av Essex i 1540.

Samme år falt han i unåde etter kongens mislykkede ekteskap med Anna av Kleve, og den katolske jarlen Thomas Howard Norfolk konspirerte for å få avsatt Cromwell. Ekteskapet mellom Henrik og Anna ble oppløst, og Cromwell ble arrestert og henrettet for høyforræderi 28. juli 1540. Samme dag giftet kong Henrik seg med Katherine Howard, som var Norfolks niese.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg