Karsten Jakobsen

Faktaboks

Karsten Jakobsen
Født
15. juli 1928, Sandefjord
Død
8. januar 2019, Trondheim

Artikkelstart

Karsten Jakobsen var professor og rektor ved Norges tekniske høgskole (NTH) og Universitetet i Trondheim, og var sentral i opprettelsen av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i 1996. Han ble NTNUs første rektor.

Jakobsen hadde doktorgrad i ingeniørfag (dr.ing.) fra NTH og var kjent som fagmann innen maskinkonstruksjon. I 1982 ble han professor i konstruksjonsmekanikk ved NTH.

Jacobsen var også kjent som universitetsleder gjennom mange år. I perioden 1990–1993 var han rektor ved NTH, og deretter ved Universitetet i Trondheim. Da NTNU ble opprettet i 1996 som en sammenslutning av NTH, Den allmennvitenskapelige høgskolen og flere andre institusjoner, ledet Jakobsen det nye universitetet gjennom overgangsfasen, som rektor i perioden januar–mai 1996. Jakobsen skal ha vært mannen som lanserte tanken om et teknisk-naturvitenskapelig universitet, og spilte en avgjørende rolle i etableringsfasen. Selv om han hadde ingeniørfaglig bakgrunn, ivret han også for å utvide fagtilbudet innen humanistiske og kunstneriske fag.

For sin innsats ble Karsten Jakobsen i 2002 slått til ridder 1. klasse av St. Olavs orden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg