Kambodsjas nasjonalforsamling
Kambodsjas nasjonalforsamling i Phnom Phen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kambodsja er et enhetsstatlig konstitusjonelt monarki der kongens posisjon er sterk. Parlamentet er et tokammersystem som består av en nasjonalforsamling (underhus) med 123 medlemmer og et senat (overhus) med 61 medlemmer. Regjeringen er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen. Kambodsjas folkeparti har regjeringsmakten.

Kongen

Etter forfatningen av 1993, senest revidert i 2006, er Kambodsja et enhetsstatlig konstitusjonelt monarki. Kongens personlige posisjon er sterk, og han er mer enn et seremonielt statsoverhode. Kongen velges, når den forrige kongen dør, blant etterkommerne av en av tre tidligere konger. Et tronråd, bestående av presidentene og visepresidentene i senatet og nasjonalforsamlingen samt statsministeren og de øverste patriarker for to buddhistiske retninger, forestår kongevalget.

Regjering og nasjonalforsamling

Lovgivende myndighet er lagt til et tokammerparlament, som består av en nasjonalforsamling (Radhsphea) med 123 medlemmer, valgt i allmenne valg for fem år, og et senat (Protsaphea eller Sénat) med 61 medlemmer, hvorav 57 velges og fire utpekes; to av kongen og to av nasjonalforsamlingen. Stemmerettsalderen er 18 år.

Regjeringen, utnevnt av kongen, er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen i den forstand at den siste kan avsette regjeringen hvis to tredjedeler av alle forsamlingens medlemmer stemmer for det.

Statsministeren utpekes av kongen, etter forslag fra nasjonalforsamlingens president. Statsministeren må komme fra nasjonalforsamlingens største parti. Alle regjeringsmedlemmer må enten sitte i nasjonalforsamlingen eller tilhøre partier representert der.

Partier

De to viktigste partiene er FUNCINPEC (Den forente nasjonale front for et uavhengig, nøytralt, fredelig og kooperativt Kambodsja), som står kongen nær, og Kambodsjas folkeparti (CPP), det tidligere sovjetorienterte kommunistpartiet.

Administrativ inndeling

Kambodsja er inndelt i 20 provinser (khaitt) og fire byområder (krong), samt 185 distrikter (srok på landet, khan i byene) og mindre enheter kalt henholdsvis khum på landet og sangkat i byene.

Rettsvesen

Domstolsvesenet ledes av en høyesterett med to kamre; under denne finnes en appelldomstol, en egen militærdomstol og lokale førsteinstansretter i kommuner og provinser. Rettsvesenet preges av en blanding av fransk-inspirert rett, kongelige dekreter og ulike lovbestemmelser fra kommunisttiden. I senere år har det sivile lovverket blitt utbygd.

Navn

Kambodsja har som selvstendig stat hatt følgende navn:

  1. Kongedømmet Kambodsja (frem til 1970)
  2. Khmer-republikken (under president Lon Nol 1970–1975)
  3. Demokratiske Kampuchea (under Røde Khmer 1975–1979)
  4. Folkerepublikken Kampuchea (under det vietnamesiskstøttede regimet 1979–1989)
  5. Staten Kambodsja (1989–1993)
  6. Kongedømmet Kambodsja (siden mai 1993)

Internt i Kambodsja brukes navnet Kampuchea, som er avledet av Kambu-ja, 'folket fra Kambu'. Kambodsja er avledet av det engelske Cambodia, som igjen er avledet av det portugisiske Camboxa og det franske Cambodge, begge en forvanskning av Kampuchea. Etter at Røde Khmer-regimet insisterte på at også omverdenen skulle kalle landet Kampuchea, ble dette navnet forbundet med dette regimet. Endringen av landets internasjonale navn tilbake til Cambodia/Kambodsja var ment som et symbolsk forsøk på å distansere landet fra Røde Khmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg