Kaiten
National Museum of the U.S. Navy Photograph Collection.

Kaiten var en japansk dvergubåt brukt under andre verdenskrig.

Historie

Kaiten ble utviklet i 1943. Den var opprinnelig basert på den japanske torpedoen Type 93, som ble delt i to og hvor de to delene ble sammenføyd av en cockpitseksjon med styreinnretninger, gyrokompass og et fastmontert periskop. Den kom i flere versjoner. Den første versjonen hadde en nødluke hvor piloten kunne unnslippe idet han hadde siktet torpedoen inn på målet. I praksis var det ingen av pilotene som kom fra det med livet, så nødluken ble droppet, og torpedoen ble til et rent selvmordsvåpen.

Kaiten ble fraktet fram til målområdet av et moderfartøy, som regel en undervannsbåt, men kunne også settes ut fra land, som ledd i kystforsvaret. Når den ble satt ut, ble gyroen stilt inn på en fast kurs i retning målet, torpedoen ble sluppet, dykket til seks meter og kom til periskopdybde etter et forhåndsinnstilt tidsforløp. Piloten kunne nå orientere seg i periskopet, overta kontrollen og styre på kollisjonskurs mot målet.

Det ble bygget i underkant av 400 Kaiten. Det største antallet, 330 stykker, var av den såkalte Type 1, beskrevet ovenfor. Den hadde en vekt på 8,3 tonn, var femten meter lang, hadde en transitthastighet på 12 knop og en toppfart på 30 knop. Største rekkevidde var noe over 40 nautiske mil. Stridshodet var på 1500 kilo eksplosiver. Det ble også bygget 50 stykker av Type 4, en mye større versjon på 18 tonns deplasement, en lengde på 16,5 meter og med et krigshode på 1800 kilo. Toppfart og rekkevidde var noe mindre, henholdsvis 20 knop og 20 nautiske mil.

Fra det første angrepet ble satt inn i november 1944 til Japan kapitulerte 14. august 1945, greide japanerne bare å senke to skip med Kaiten – et tankskip og en jager.

Kaiten 4
Skjematisk fremstilling av en Kaiten 4-torpedo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg