Faktaboks

KRS-One

egentlig Lawrence Parker

Født
20. august 1965, New York, USA
KRS-One
backstage west coast 2002.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

KRS-One (egentlig Lawrence Parker) er en amerikansk rapper og produsent fra Bronx i New York. KRS-One er kjent både fra gruppen Boogie Down Productions (BDP) og for sitt soloarbeid, og han regnes som en av pionerene bak den kompromissløse politiske hiphopen som vokste frem i New York på slutten av 1980-tallet. Samtidig regnes den første utgivelsen til BDP, Criminal Minded (1987), som et av de første og viktigste albumene innen subsjangeren gangsterrap. Musikken tok imidlertid en mer politisk retning etter at gruppemedlemmet Scott La Rock ble skutt og drept i 1987. Diskusjoner om vold innad i det afroamerikanske samfunnet og behovet for etnisk frigjørelse ble sentralt i KRS-One sine tekster. Arven fra Malcolm X og den mer militante delen av 1960-tallets frigjøringskamp er svært synlig, noe som gjenspeiler seg i blant annet tittelen på BDPs andre album By All Means Necessary (1988).

Boogie Down Productions ga ut totalt seks album før KRS-One gikk solo i 1992. Siden 1993 har rapperen fra Bronx gitt ut et dusin soloalbum, hvorav I Got Next (1997) er det mest kommersielt suksessfulle. Han har også utgitt en rekke utgivelser med andre artister, deriblant album med Marley Marl, Buckshot og Showbiz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg