Käthe Kollwitz

Faktaboks

Käthe Kollwitz
Uttale
kˈollwitz
Født
1867
Død
1945

Käthe Kollwitz. Etsning. Motiv: Selbstbildnis.

Artikkelstart

Käthe Kollwitz, tysk grafiker og skulptør, utdannet i Berlin og München. Fra 1919 var hun professor i Berlin og medlem av akademiet der.

Kollwitz skildret og forsvarte de fattige og undertrykte. Allerede i de grafiske seriene Veveropprøret (1894–98) og Bondekrigen (1902–08) finner vi hennes sosiale samvittighet i en bitende form. Hennes stil var først realistisk, men gjennom fordypelsen av motivene fant hun frem til en ekspressiv og høyst personlig stil, der dramatisk lys- og skyggevirkning og til tider det symbolske tilsnitt gir en særegen intensitet. Under nazistenes regime ble hennes kunst betraktet som «entartet». I Krig (1920–24) har hennes intense grafiske tolkning fått en monumental form, og når i Døden (1934–35) sin mest gripende form.

Litteratur

  • Fecht, Tom: Käthe Kollwitz : samtliga värk i färg, 1988, isbn 91-7712-163-5,Finn boken
  • Prelinger, Elizabeth: Käthe Kollwitz, 1992, isbn 0-300-06168-4, Finn boken
  • Zigrosser, Carl: Prints and drawings of Käthe Kollwitz, 1969

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

Käthe Kollwitz er en av de største tyske kunstnerne i nyere tid og hadde fortjent noe bredere omtale.
Bildeteksten "veveropptog" er misvisende. Dette er ikke noe folkloristisk opptog, men en demonstrasjon/protest i forbindelse med veveropprøret i 1844, som ble slått blodig ned. Om ikke annet bør bildeteksten omformuleres til "veveropprøret" (slik som det står lenger nede i kommentaren).

svarte Ola Nordal

Hei Elin. Tusen takk for innspillet. Du har helt rett i at denne artikkelen bør bygges ut. Grunnen til at bildet heter Veveropptog er nok at bildet, så vidt jeg har skjønt, heter "Der Weberzug". En mer fyldig bildetekst vil bli forfattet når artikkelen blir oppdatert. Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg