Faktaboks

Jules Laforgue
Uttale
lafˈårg
Født
16. august 1860, Montevideo, Uruguay
Død
20. august 1887, Paris

Jules Laforgue var en fransk lyriker. Han offentliggjorde to diktsamlinger, Les Complaintes (1885) og L'Imitation de Notre-Dame la Lune (1886), og en samling filosofiske fortellinger, Les Moralités légendaires (1887). Etter hans død kom Fleurs de bonne volonté (1890).

Laforgue var sterkt influert av tysk romantisk filosofi, særlig av Arthur Schopenhauer. Hans verk rommer en eiendommelig blanding av dyster pessimisme, galgenhumor og bisarr fantasi. Mot slutten av hans liv viker ironien plass for en fortvilelse som også rommer medfølelse og solidaritet. Ofte har diktene hans en musikalitet som minner om Paul Verlaines lyrikk.

Laforgue regnes blant de ledende symbolistiske diktere og har øvd innflytelse på blant andre Guillaume Apollinaire, Jean Cocteau og T. S. Eliot. Han var også en av de første som skrev med forståelse om de impresjonistiske malerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg