Guillaume Apollinaire

Faktaboks

Guillaume Apollinaire

Guillelmus Apollinaris de Kostrowitzky

Uttale
apålinˈɛr
Født
26. august 1880, Roma
Død
9. november 1918, Paris

Guillaume Apollinaire

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Guillaume Apollinaire, pseudonym for Guillelmus de Kostrowitsky, var en fransk forfatter av polsk-italiensk avstamning. Apollinaire var en sentral skikkelse i det internasjonale kunstnermiljøet i Paris før og under første verdenskrig. Han grunnla to tidsskrifter og skrev dikt, romaner, noveller, teaterstykker og kunstkritiske essayer.

Det er som kunstkritiker og i særlig grad som lyriker Apollinaire har markert seg. Han interesserte seg for såkalt primitiv kunst, redegjorde i Antitradition futuriste (1913) for futurismens teori og forsøkte i Les Peintres cubistes (1913) å forklare de beveggrunnene som fikk malerne til å bryte med eldre tiders formspråk.

Apollinaire viser seg snart som stemningslyriker i slekt med Paul Verlaine, snart som modernist med sans for det fantastiske og det bisarre. Ofte er han en dristig eksperimentator som foregriper surrealismen, men flere av hans verker preges også av formstrenghet og dyp respekt for tradisjonen. Surrealistene ble inspirert både av lyrikken og essayene hans.

Apollinaires mest kjente diktsamlinger er Alcools (1913, norsk oversettelse Alkoholer, 1985) og Calligrammes (1918). Posthumt utkom blant annet to fine samlinger kjærlighetsdikt, Ombre de mon amour og Tendre comme le souvenir, og teaterstykket Les Mamelles de Tirésias. I en undertittel til dette stykket lanserte han ordet «surrealisme».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Burgos, Jean m.fl.: Apollinaire, en somme, 1998, isbn 2-85203-768-8, Finn boken
  • Décaudin, Michel: Guillaume Apollinaire, 1986, isbn 2-906284-03-3, Finn boken
  • Oster, Daniel: Guillaume Apollinaire, 1975, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg