Judas (Jakobs sønn) er en av Jesu tolv disipler (også kalt apostler) i Det nye testamentet.

Judas (Jakobs sønn) er nevnt i listene over disipler i Lukasevangeliet kapittel 6, vers 13-16 og Apostlenes gjerninger kapittel 1, vers 13. Han er også omtalt i Johannesevangeliet kapittel 14, vers 22.

I disippellistene i Markusevangeliet (kapittel 3, vers 16-19) og Matteusevangeliet (kapittel 10, vers 2-4) nevnes i stedet Taddeus (i noen gamle håndskrifter Lebbeus). Det er usikkert om dette er samme person, men det kan ha vært det. For å få samsvar mellom disippellistene kombinerte man i den tidlige kristne tradisjonen (100-300-tallet) navnene sammen til Judas Taddeus; slike dobbeltnavn var ikke uvanlig.

Judas (Taddeus) har senere fått status som helgen og skytshelgen, og mange kirker er oppkalt etter ham. Han er i tradisjonen ofte blitt regnet som forfatter av Judas' brev i Det nye testamentet, men dette er lite sannsynlig.

Judas, Jakobs sønn, skal ikke forveksles med Jesu bror Judas (Matteusevangeliet kapittel 13, vers 55) eller med Judas Iskariot. Judas var et vanlig navn i Palestina på Jesu tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg