Faktaboks

José Figueres Ferrer

«Don Pepe»

Uttale
figueres ferrˈer
Født
1906, San Ramón, Costa Rica
Død
1990, San José, Costa Rica
José Figueres Ferrer
Av /Arhivele Naționale ale României 𝒲.

José Figueres Ferrer var en costaricansk politisk leder og en av Costa Ricas mest innflytelsesrike personer. Figueres var president for en offisersjunta (men selv sivil) fra 1948 til 1949, deretter konstitusjonell valgt president fra 1953 til 1958 og 1970 til 1974.

Figueres var en av de latinamerikanske politikere som sterkest bekjempet diktaturregimer i denne delen av verden. Selv sto han som talsmann for et styresett av tilnærmet sosialdemokratisk karakter. Som president vedtok han en rekke reformer. Etter å ha oppnådd seier i borgerkrigen i 1948 avskaffet han hæren, nasjonaliserte banksektoren, opprettet et statlig elkraftselskap og ga kvinner og folk av afrikansk avstamning stemmerett. Figueres var også en av de første latinamerikanske presidentene som åpnet diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen og foreslo å tilbakeføre Cubas medlemskap i Organisasjonen av amerikanske stater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg