Jorunn Knutsdotter Bjønnemyr

Faktaboks

Jorunn Knutsdotter Bjønnemyr
Født
7. september 1791, Mo
Død
1. november 1866, Mo

Artikkelstart

Jorunn Knutsdotter Bjønnemyr var en norsk kveder (visesanger), en sentral kilde under innsamlingen av ballader på 1800-tallet.

Jorunn Bjønnemyr levde som husmannskone på skiftende plasser i Mo i dagens Tokke kommune i Telemark. Filologen og folkeminnesamleren Sophus Bugge skrev ned hennes repertoar av ballader på sine innsamlingsferder i 1863 og 1864. Oppskriftene teller i alt 76 varianter innenfor samtlige balladegrupper, mest ridderballader. En kjenner ikke noen kveder av nordiske ballader med et større repertoar. Det er ikke oppgitt hvem hennes kilder var.

Da Bugge møtte Jorunn Bjønnemyr i 1863, bodde hun på plassen Bjønnemyr i Mo, som hun er gitt navn etter. Hun hadde bak seg et langt og strevsomt liv på ulike husmannsplasser i Mo. Hun var da enke, og hadde i tillegg opplevd å miste fire av sine seks barn. Sine siste år bodde hun hos en av døtrene. Datteren Hæge Vetlesdotter Bjønnemyr (1832-1905) videreførte noe av morens repertoar, nedskrevet av Moltke Moe i 1891.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jonsson, Bengt R. og Olav Solberg: ”Vil du meg lyde?” Balladsångare i Telemark på 1800-talet. Oslo : Novus forlag , 2011.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg