Earth Day Network logo.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Flagg for Jordens dag.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jordens dag er en merkedag til hyllest for Jorden. Markeringen finner sted 22. april hvert år og skal rette oppmerksomheten mot alle miljøproblemer. Organisasjonen Earthday.org organiserer markeringer av Jordens dag i mer enn 190 land.

Faktaboks

Også kjent som

Earth Day

Historikk

Markeringene av Jordens dag startet i 1970. FN organisasjonen Unesco vedtok i 1969 en slik markering etter forslag fremmet av fredsaktivisten John McConnell under en konferanse i San Francisco i 1969. McConnell utformet også en egen Jordens dag-proklamasjon som fremtredende personer i verden ble oppfordret å slutte seg til. Han lagde også et uoffisielt Jordens dag-flagg, et bilde av Jorden som ble tatt av mannskapet på Apollo 13 plassert på blå bunn. I den opprinnelige proklamasjonen ble det lagt vekt på at synet av jordkloden fra verdensrommet tydeliggjorde for alle hvor sårbare mennesker er for ødeleggelse av økologiske systemer på jorden.

Opprinnelig var Jordens dag tenkt markert ved vårjevndøgn, og de første markeringene ble holdt ved vårjevndøgn 21. mars 1970. Dagen blir nå markert 22. april, og FN vedtok formelt i 2009 at det er denne datoen dagen skal markeres. Denne tradisjonen startet med at den amerikanske politikeren Gaylord Nelson tok initiativet til en miljødemonstrasjon i USA 22. april 1970.

Frem til 1990-tallet var det stort sett i USA at dagen ble markert. Dette har etter hvert endret seg, og ifølge organisasjonen Earthday.org markeres dagen nå av rundt 1 milliard mennesker i 190 land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg