Faktaboks

Jon Rønningen
Født
28. november 1962, Oslo
Virke
Bryter
Familie

Foreldre: Fagarbeider Per Kristian Rønningen og Berit Ragna Varsi.

Gift 1) med Hilde Mollstad Andresen; 2) med Hanne Kvernberg (25.2.1961–).

Jon Rønningen i tettsittende brytedrakt slår salto etter å ha vunnet gull i 1992.
Jon Rønningen tar salto etter å ha vunnet OL-gull i bryting i siste sekund i 1992.
Foto av Jon Rønningen
Av /NTB.

Jon Rønningen er en tidligere bryter og regnes som Norges fremste gjennom tidene. Han ble olympisk mester i 1988 og 1992, verdensmester i 1985 og europamester i 1990 i fluevekt (inntil 52 kg).

Rønningen representerte Kolbotn IL, Oslo Bryteklubb og Sportsklubben 09. I 2017 gav han ut selvbiografien Hode i klemme.

Jon Rønningen er bror av Lars Rønningen.

Karriere

Allerede under de olympiske lekene i Los Angeles i 1984 deltok Jon Rønningen, men her måtte han ta til takke med en femteplass. Så fulgte seirene under lekene i Seoul i 1988 og i Barcelona i 1992, der han vant 52-kilosklassen. Han var også med i Atlanta i 1996, men måtte vende skuffet hjem etter å ha tapt sine to første kamper.

Dramatisk OL-gull

Det var selvsagt stor begeistring over at Jon Rønningen gikk til topps i Seoul, men det er triumfen i Barcelona som vil bli husket. Hans armenske motstander, Alfred Ter-Mrktsjkjan, hadde skaffet seg en 1–0-ledelse på en rulle tidlig i kampen og skulle bare unngå feil i de siste sekundene. Rønningen fikk imidlertid festet et grep da det gjenstod sju sekunder av kampen, med to sekunder igjen begynte han kastet og ett sekund før full tid smalt armeneren i matten. Dette er et av de mest dramatiske OL-gullene i norsk idrettshistorie.

Tidlige triumfer

Jon Rønningen står på toppen av seierspallen etter å ha vunnet VM i bryting.
VM Bryting 1985: Jon Rønningen blir Norges første verdensmester i bryting 11. august 1985. Her tar han imot publikums hyllest på pallen under medaljeutdelingen.
Foto av Jon Rønningen
Av /NTB.

Rønningen gikk til topps som 22-åring under verdensmesterskapet hjemme på Kolbotn 1985. Da sovjetrusseren Minsait Tasetdinov til alles overraskelse måtte gi tapt for Rønningen i finaleoppgjøret, ble dagen karakterisert som et vendepunkt i norsk bryting. Og suksessen fortsatte. 1986 ble det sølv i VM og bronse i EM, 1988 tok han sølv i EM ved siden av OL-gull, og to år senere ble det EM-gull i Poznan. Han tok også bronsemedalje i VM i Varna 1991. Han var på seierspallen i åtte store internasjonale mesterskap.

I de nordiske mesterskapene ble Jon Rønningen juniormester i 1980 og senere seniormester ni ganger. Han er blitt norgesmester hele tolv ganger – sitt første NM-gull tok han i 1979 i 48-kilosklassen, litt over 16 år gammel. Han var allerede den gang så dyktig at han tok sølv i det nordiske juniormesterskapet.

Bryte-familie

Sønnen Anders har vært like tidlig ute og ble seniornorgesmester som 16-åring. Familien Rønningen har i det hele tatt satt sitt preg på norsk bryting, noe også merittlisten til Jons bror Lars Rønningen (1965–) forteller, med blant annet to EM-gull, fem nordiske mesterskap og åtte norgesmesterskap.

Jon Rønningen fikk Kongepokalen fra NM i 1987, og allerede etter VM-seieren på Kolbotn i 1985 fikk han Morgenbladets gullmedalje. Etter lekene i Seoul fikk han Fearnleys olympiske ærespris og Sportsjournalistenes statuett.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Per Jorsett: Norsk biografisk leksikon 2
  • R. Bryhn og K. A. Tvedt: Kunnskapsforlagets idrettsleksikon, 1990

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg