Jomfruen av Candelaria

Virgen de Candelaria i Basilica de Nuestra Senora, Candelaria, Tenerife.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Jomfruen av Candelaria er skytshelgen for alle de kanariske øyene. Fiesta til ære for henne feires to ganger årlig; 2. februar og 14.–15. august i Candelaria, Tenerife. Ved festen i august er det vanlig at tilreisende fra alle øyene er med på feiringen.

Faktaboks

Også kjent som
Virgen de Candelaria

Legenden om Jomfruen av Candelaria skriver seg tilbake til år 1393. Guanchene møtte henne gående på Chimisey-stranden med et barn i den ene hånden og et levende lys i den andre. De ble forskrekket og ville jage henne vekk ved å kaste stein på henne. Men når de prøvde å kaste stein, gikk skuldrene deres ut av ledd. De ble da sikre på at de stod overfor et guddommelig vesen. Men like etter forsvant hun ut i vannet igjen. Etter denne skjellsettende opplevelsen ble kongen tilkalt. Da han ankom stedet skyllet en statue av jomfruen inn på land. Statuen ble anbrakt i en nærliggende grotte. Etter hvert oppdaget man at den ved tilbedelse utførte mirakler, og man begynte å tilbe den.

I virkeligheten var det nok sannsynligvis bare en gallionsfigur som hadde drevet i land. Men for de spanske munkene som senere ankom øya var det ikke vanskelig å overbevise urbefolkningen om at det var en hellig madonna og at de snarest burde la seg døpe. Området rundt Candelaria ble derfor det området på Kanariøyene som først ble kristnet.

Det hører med til historien at statuen i 1464 ble stjålet og ført til Fuerteventura, hvor den ble plassert i en kirke. Her fortelles det at statuen ikke falt til ro. Hver morgen når befolkningen kom til statuen for å be, hadde statuen vendt ryggen til. Til slutt utbrøt det også en epidemi på øya, og man fant det tryggest å føre statuen tilbake til Tenerife.

De spanske erobrerne bygde en kirke til figuren i 1526, men under en stormflod 1826 raste kirken sammen og statuen forsvant tilbake i havet der den opprinnelig kom fra. Den statuen som eksisterer i dag er en kopi utformet av kunstneren Fernando Estevez. Den befinner seg i Basilica de Nuestra Senora i byen Candelaria på Tenerife.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg