John Napier, skotsk matematiker som særlig er berømt for sin oppdagelse av logaritmer.

Napier studerte først i Edinburgh, siden ved forskjellige europeiske universiteter. Han var allsidig begavet, gjorde en rekke oppfinnelser, interesserte seg for forbedringer i landbruket og skrev teologiske, protestantiske kampskrifter.

Hans matematiske berømmelse skyldes hans oppdagelse av logaritmene. Hans første verk om dette, Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio, utkom i 1614, men selve ideen hadde han 20 år tidligere. Napiers log1 er ikke 0, og dette var et problem som gjorde at Napiers logaritmer var mindre brukbare til regninger enn våre. Men problemet ble løst i diskusjoner med engelskmannen Henry Briggs.

I et etterlatt verk, Constructio (trykt 1619), ga Napier metoder til beregning av logaritmer. Her finner man også de såkalte neperske analogier, en gruppe formler for å regne med sfæriske trekanter. Han gjorde forskjellige forsøk på å konstruere regnemaskiner, og de såkalte neperske staver (bones) for å multiplisere, dividere og å ta kvadratrøtter og kubikkrøtter var en tid ganske utbredt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.