John Napier

Faktaboks

John Napier
baron of Merchiston Neper (latinisert form av navnet)
Uttale
nˈeipjə
Født
1550, Merchiston Castle ved Edinburgh
Død
4. april 1617, Merchiston Castle ved Edinburgh

Artikkelstart

John Napier, skotsk matematiker som særlig er berømt for sin oppdagelse av logaritmer.

Napier studerte først i Edinburgh, siden ved forskjellige europeiske universiteter. Han var allsidig begavet, gjorde en rekke oppfinnelser, interesserte seg for forbedringer i landbruket og skrev teologiske, protestantiske kampskrifter.

Hans matematiske berømmelse skyldes hans oppdagelse av logaritmene. Hans første verk om dette, Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio, utkom i 1614, men selve ideen hadde han 20 år tidligere. Napiers log1 er ikke 0, og dette var et problem som gjorde at Napiers logaritmer var mindre brukbare til regninger enn våre. Men problemet ble løst i diskusjoner med engelskmannen Henry Briggs.

I et etterlatt verk, Constructio (trykt 1619), ga Napier metoder til beregning av logaritmer. Her finner man også de såkalte neperske analogier, en gruppe formler for å regne med sfæriske trekanter. Han gjorde forskjellige forsøk på å konstruere regnemaskiner, og de såkalte neperske staver (bones) for å multiplisere, dividere og å ta kvadratrøtter og kubikkrøtter var en tid ganske utbredt.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg