John Adams var en amerikansk politiker og diplomat. Han var USAs 2. president i 1797–1801. Som jurist forsvarte han de britiske soldatene som var anklaget for «Bostonmassakren» i 1770, men var samtidig kjent som aktiv talsmann for uavhengighet.

John Adams representerte Massachusetts blant annet i den 1. og 2. kontinentale kongress (1774–78), der han var en av hovedmennene bak uavhengighetserklæringen. Han var også amerikansk sendemann til flere europeiske land i 1778–88. Deretter var han De forente staters visepresident i 1789–97 og dermed president i Senatet, hvor han ved stemmelikhet avgjorde voteringer hele 20 ganger.

John Adams etterfulgte George Washington som USAs president i 1797. Politisk ble Adams regnet blant føderalistene, men kom i strid med føderalistlederen Alexander Hamilton. Hans posisjon ble også svekket på grunn av føderalistenes lovgivning (Alien and Sedition Acts). Etter valget i 1800 måtte han overlate presidentvervet til antiføderalistlederen Thomas Jefferson, som han i sin alderdom gjenopptok forbindelsen med. Hans etterslekt tellet flere fremtredende kvinner og menn, blant andre sønnen John Quincy Adams, USAs 6. president. 

  • McCullough, David G.: John Adams, 2001
  • Smith, Page: John Adams, 1962, 2 b.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.