John Adams var en amerikansk politiker og diplomat. Han var USAs 2. president i 1797–1801. Som jurist forsvarte han de britiske soldatene som var anklaget for «Bostonmassakren» i 1770, men var samtidig kjent som aktiv talsmann for uavhengighet.

John Adams representerte Massachusetts blant annet i den 1. og 2. kontinentale kongress (1774–78), der han var en av hovedmennene bak uavhengighetserklæringen. Han var også amerikansk sendemann til flere europeiske land i 1778–88. Deretter var han De forente staters visepresident i 1789–97 og dermed president i Senatet, hvor han ved stemmelikhet avgjorde voteringer hele 20 ganger.

John Adams etterfulgte George Washington som USAs president i 1797. Politisk ble Adams regnet blant føderalistene, men kom i strid med føderalistlederen Alexander Hamilton. Hans posisjon ble også svekket på grunn av føderalistenes lovgivning (Alien and Sedition Acts). Etter valget i 1800 måtte han overlate presidentvervet til antiføderalistlederen Thomas Jefferson, som han i sin alderdom gjenopptok forbindelsen med. Hans etterslekt tellet flere fremtredende kvinner og menn, blant andre sønnen John Quincy Adams, USAs 6. president. 

  • McCullough, David G.: John Adams, 2001
  • Smith, Page: John Adams, 1962, 2 b.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.