Faktaboks

Johann Joachim Kändler
Født
15. juni 1706, Arnsdorf, Tyskland
Død
18. mai 1775, Meissen, Tyskland
Porselensskulptur

Johann Joachim Kändler. Selger – ”Crie de Paris”. Håndmalt porselen. Utført ved Meissen. 1745.

Johann Joachim Kändler var en tysk porselensmodellør og billedhugger. Han var den mest betydelige av de modellører som arbeidet ved porselensfabrikken Meissen.

Oppvekst og utdannelse

Kändler vokste opp i en religiøs familie. Undervisningen var klassisk orientert, med fokus på gresk-romersk mytologi. Allerede som ung ble det kunstneriske talentet lagt merke til. Han gikk i lære i Dresden hos Johann Benjamin Thomae. På verkstedet til den anerkjente skulptøren fikk Kändler raskt ansvar for krevende oppgaver.

Meissen

Tallerken
Tallerken i Svaneserviset, designet av Johann Joachim Kändler i årene 1737–1741.

I 1731 ble Kändler ansatt som kongelig billedhugger ved August 2. den sterke sitt hoff. Der ble han samme år knyttet til Meissen som modellør. I samarbeid med mestermodellør Johann Gottlieb Kirchner laget Kändler dyr i porselen i stor størrelse til innredningen av Det japanske palasset i Dresden. Fordi kongen døde i 1733, ble prosjektet aldri fullført. Samme år sluttet Kirchner i stillingen som mestermodellør, mens Kändler overtok dennes rolle.

Utviklingen av det mer enn 2 200 deler Svane-serviset for greve Heinrich von Brühl ble påbegynt i 1737 og avsluttet i 1741.

Populære figurgrupper

Skulptur
Johann Joachim Kändler laget i 1753 det humoristiske apeorkesteret for Meissen, her avbildet med dirigenten.

Fra omkring 1738 til 1740 laget Kändler en gruppe commedia dell'arte karakterer. Modellene var ekspressive og lystig modellert, inspirert av den italienske teaterformen. Her ser vi samtidig at Meissen var i takt med den tidlige rokokkoen. Den virtuose og ledige modelleringen og kraftige glasurer gjorde Kändler raskt til Europas ledende porselenskunstner.

Rokokkoen var en periode der Europas kongelige ønsket å overgå hverandre. Overforbruk tok mange former. De humoristiske og glamorøse sidene kan ses i Kändlers apeorkester (1753), en gruppe på mer en 20 aper ikledd moteriktige drakter i pastellfarger, parykker og instrumenter. Da Kändler døde i 1775, hadde han jobbet for Meissen i mer enn 40 år.

Kändlers figurer ble tidlig kopiert av flere europeiske fabrikker. Likevel var det få som kunne måle seg opp mot Meissens mestermodellør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brattig, Patricia (HG.) (2010). Meissen: Barockes Porzellan, Arnoldsche

Faktaboks

Johann Joachim Kändler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg