Faktaboks

Jidda
arabisk Jeddah, Juddah, Jedda, Jiddah
Uttale
dʒˈida
Jeddah
Jeddah er Saudi-Arabias nest største by, og har den internasjonale flyplassen for pilegrimer til Mekka.
al-Tayebat

al-Tayebat er et museum i Jeddah som tar for seg Hijaz-regionens historie og kulturarv.

Saudi Arabia

Islamic Development Bank i Jidda. Bybildet fremstår i dag som en blanding av tradisjonell arabisk arkitektur med trange gater og høye steinhus og moderne vesterlandsk bebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Jidda er en by i Saudi-Arabia i landskapet Hijaz ved Rødehavet, 75 km vest for Mekka. Det urbane storbyområdet har 4 076 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Jidda er Saudi-Arabias nest største by, og et betydelig finans- og industrisenter, med stålvalseverk, oljeraffinerier, tekstilindustri og mer. Havnen er Saudi-Arabias viktigste og mottar fra gammelt av størstedelen av pilegrimstrafikken til Mekka. King Abdulaziz International Airport utenfor Jidda (IATA-kode JED), har en egen hajj- eller pilegrimsterminal og fungerer som flyplass for den hellige byen Mekka. Det er også veiforbindelse med Medina, Taif og Riyadh. Universitet i Jidda ble grunnlagt i 1967.

De gamle bymurene som tidligere omga byen, ble revet i 1947. Bybildet fremstår i dag som en blanding av tradisjonell arabisk arkitektur med trange gater, moskeer og høye steinhus, i tillegg til moderne bebyggelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg