Jevgenij Grisjkovets er en russisk multikunstner: Forfatter, skuespiller, dramaturg, regissør, musiker. 

Grisjkovets studerte filologi, og var aktiv i pantomimeteater under studietiden. I 1990 etablerte han teaterensemblet Lozja (Logen), som i løpet av de neste syv år satte opp ti teaterstykker, ofte gjennom improvisasjon.

I 1998 flyttet Grisjkovets til Kaliningrad. Samme år satte han opp enmannsforestillingen Hvordan jeg spiste en hund (Kak ja s''el sobaku) i Moskva. Stykket ble en stor suksess og Grisjkovets ble påfølgende år tildelt teaterprisen Den gyldne maske i kategoriene «kritikerprisen» og «innovativt teater». Han har siden skrevet en rekke skuespill - Planeten (Planeta), Byen (Gorod) Dreadnoughts, Samtidig (Odnovremenno), hvorav noen fremføres av ham selv. Grisjkovets har deltatt på teaterfestivaler i mange europeiske land.

I 2004 utga Grisjkovets sin første roman Skjorta (Rubasjka, på norsk 2011). Boken skildrer i en rekke raskt vekslende scener, dialoger og telefonsamtaler, en ung arkitekts heseblesende dag fra han tar på seg ren skjorte om morgenen. Dagen byr på en rekke utfordringer, både av triviell art og i genren vennskap og kjærlighet. Grisjkovets' andre roman, Asfalt (Asfal't) kom ut i 2008.

Han har også gitt ut novellesamlinger og bøker basert på bloggen hans. Grisjkovets har spilt i en rekke filmer og utgitt flere album med bandet Bigudi. Selv karakteriserer han sin rolle på platen som «stemmen til en som ikke synger».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.