Jevgenij Grisjkovets

Faktaboks

Jevgenij Grisjkovets
Evgenij Valjerovitsj Grisjkovets
Uttale
Grisjkov'ets
Født
17. februar 1967, Kemerovo

Evgenij Grisjkovets. Foto: Dmitry Rozhkov. Tilgjengelig under CC BY-SA 3.0.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jevgenij Grisjkovets er en russisk multikunstner: Forfatter, skuespiller, dramaturg, regissør, musiker.

Teater

Grisjkovets studerte filologi, og var aktiv i pantomimeteater under studietiden. I 1990 etablerte han teaterensemblet Lozja (Logen), som i løpet av de neste syv år satte opp ti teaterstykker, ofte gjennom improvisasjon.

I 1998 flyttet Grisjkovets til Kaliningrad. Samme år satte han opp enmannsforestillingen Hvordan jeg spiste en hund (Kak ja s''el sobaku) i Moskva. Stykket ble en stor suksess og Grisjkovets ble påfølgende år tildelt teaterprisen Den gyldne maske i kategoriene «kritikerprisen» og «innovativt teater». Han har siden skrevet en rekke skuespill - Planeten (Planeta), Byen (Gorod) Dreadnoughts, Samtidig (Odnovremenno), hvorav noen fremføres av ham selv. Grisjkovets har deltatt på teaterfestivaler i mange europeiske land.

Øvrig kunstnerisk virksomhet

I 2004 utga Grisjkovets sin første roman Skjorta (Rubasjka, på norsk 2011). Boken skildrer i en rekke raskt vekslende scener, dialoger og telefonsamtaler, en ung arkitekts heseblesende dag fra han tar på seg ren skjorte om morgenen. Dagen byr på en rekke utfordringer, både av triviell art og i genren vennskap og kjærlighet. Grisjkovets' andre roman, Asfalt (Asfal't) kom ut i 2008.

Han har også gitt ut novellesamlinger og bøker basert på bloggen hans. Grisjkovets har spilt i en rekke filmer og utgitt flere album med bandet Bigudi. Selv karakteriserer han sin rolle på platen som «stemmen til en som ikke synger».

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg