Faktaboks

Ion Antonescu
Uttale
antonˈescu
Født
15. juni 1882, Piteşti, Romania
Død
1. juni 1946
Ion Antonescu og Hitler
Ion Antonescu (til venstre) sammen med Adolf Hitler i 1941. Antonescu ble dømt til døden og henrettet i 1946.
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ion Antonescu var en rumensk offiser (fra 1941 marskalk) og politiker. Han var Romanias statsminister og «fører av den rumenske stat» fra 1940 til 1944.

Bakgrunn

Antonescu deltok i første verdenskrig som major. Etter krigen var han militærattaché i Paris og London, fra 1933 generalstabssjef. En konflikt med kong Carol 2 førte til hans avgang i 1934, og Antonescu pleiet deretter nær omgang med ytterste høyre i rumensk politikk (Jerngarden og Octavian Goga).

Da Goga ble statsminister i 1937, ble Antonescu forsvarsminister. I 1938 etablerte kong Carol sitt diktatur og innledet en hard forfølgelse av Jerngarden. Antonescu gikk av i protest og ble internert til 1940.

Statsminister og fører

Da Romania sommeren 1940 måtte avstå halve Transilvania til Ungarn, presset Tyskland kongen til å godta Antonescu som statsminister. Han fikk omfattende fullmakter og truet deretter kongen til å abdisere.

Under den nye og unge kong Mikael, som ikke skulle ha noen reell makt, ble Antonescu utnevnt til «fører (conducător) av den rumenske stat». Regjeringen ble dominert av den fascistiske Jerngarden. Alle andre politiske grupperinger ble forbudt. I oktober tillot Antonescu tyske soldater på rumensk jord og undertegnet i november tremaktspakten (Tyskland, Italia, Japan). Alliansen mellom Antonescu og Jerngarden slo etter hvert sprekker, og etter å ha sikret seg tysk støtte lot Antonescu hæren knuse Jerngarden i et blodig oppgjør i januar 1941. Romania deltok i det tyske angrepet på Sovjetunionen juni 1941 og gjenerobret Bessarabia og Nord-Bukovina. Odessa ble erobret i oktober 1941 vesentlig av rumenske styrker.

Et samarbeid mellom kong Mikael og de ledende partipolitikerne førte til at Antonescu ble arrestert i august 1944, og Romania skiftet side i krigen idet de sovjetiske styrkene var på vei inn i landet. Antonescu ble dømt til døden i mai 1946 og henrettet i juni.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg