Jeremi Wasiutynski

Faktaboks

Jeremi Wasiutynski
Jeremi Maria Franc Wasiutynski
Født
5. oktober 1907, Warszawa, Polen
Død
8. april 2005, Oslo

Artikkelstart

Jeremi Wasiutynski var en polsk-norsk astrofysiker og filosof. Han utga en rekke artikler og bøker om astrofysiske temaer, og som filosof arbeidet han blant annet med spørsmål tilknyttet kosmologi.

Biografi

Wasiutynski studerte matematikk, fysikk og astronomi ved universitetet i Warszawa. Han tok magistergrad i astronomi i 1930 og dr.philos.-grad ved Universitetet i Oslo i 1948. I 1964 ble han statsstipendiat.

Virke

Wasiutynski var særlig opptatt av astrofysikk, og publiserte mer enn hundre populærvitenskapelige artikler i norsk og dansk presse. I årene 1931–1934 var han praktikant ved en fabrikk for optiske instrumenter. Ved siden av arbeidet skrev han et tobindsverk i generell astronomi sammen med Michał Kamieński (1879–1973).

I 1935–1936 skrev han en Copernikus-biografi, som i 1938 oppnådde Polens litteraturpris for årets beste bok. I 1943–1944 utgav han trebindsverket Verden og geniet, og i 1963 boken Universet. I sine senere år beskjeftiget han seg hovedsakelig med filosofiske spørsmål, særlig knyttet til helhetstenkning og kosmologi. Av hans senere publikasjoner kan nevnes trebindsverket Creation. Materials to the General Theory of Reality og Det kosmiske drama og drømmer om den kongelige vei på terskelen til en ny tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg