Jeep – Willys MB fra 1942
.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Jeep var et amerikansk terrenggående firehjulsdrevet militært kjøretøy. Det er spesielt kjent fra andre verdenskrig, hvor det ble brukt i en rekke roller.

Faktaboks

Uttale

dʒi:p

Etymologi

Ukjent, antaligvis fra slangord i den amerikanske hæren.

Historie

En Jeep blir kjørt ombord i et landgangsfartøy under forberedelsene til D-dagen i 1944
Signal Corps Archive.
Bantam 1/4-ton Army Truck fra 1940, en av prototypene til Jeepen
Internet Archive Book Images.

Jeepen ble opprinnelig utviklet av American Bantam Car Company, etter spesifikasjoner fra den amerikanske hæren, og den første prototypen ble levert høsten 1940. Det ble raskt klart at American Bantam Car Company ikke hadde kapasitet til å kunne produsere det antallet som var forventet, og det ble henholdsvis Willys og Ford som nesten utelukkende kom til å stå for produksjonen av de i alt nesten 650 000 kjøretøyene som ble produsert under andre verdenskrig.

Bantam produserte, i tillegg til en forserie på 70 kjøretøy, bare i overkant av 2500 av den standardiserte varianten Bantam BRC, Willys produserte i alt i overkant av 350 000 jeeper (Willys MB, inkludert omkring 1500 Willys MA), og Ford produserte omkring 3700 Ford GP, omkring 277 750 Ford GPW og omkring 12 750 av den amfibiske Ford GPA.

Omkring 187 000 jeeper ble under krigen overført til allierte nasjoner, hvorav Storbritannia mottok over 105 000 og Sovjetunionen over 50 000. Etter krigen ble ytterligere antall jeeper overført i forbindelse med blant annet våpenhjelpprogrammer, og mange havnet på det sivile markedet.

I Norge fikk Forsvaret overført omkring 3000 jeeper i forbindelse med våpenhjelpprogrammet. Jeepen var allerede i bruk av norske styrker under krigen og de siste forble i bruk i Forsvaret helt frem til 1992.

Spesifikasjoner

Willys MB, som var den mest produserte varianten, var utstyrt med en Willys firesylindret bensinmotor med en ytelse på 55 hestekrefter.

  • Lengde: 3,36 meter
  • Toppfart: 97 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg