Jarle Aarbakke er en norsk akademiker tilknyttet UiT Norges arktiske universitet, hvor han har sin medisinske doktorgrad fra (1978) og ble professor i farmakologi i 1982.

Aarbakke er kjent for sitt arbeid innen forsknings- og universitetsledelse, først og fremst som rektor ved Universitetet i Tromsø. Aarbakke ble valgt til rektor i 2001 og satt i tre perioder, 2002-2013. Under hans rektorat gjennomgikk Universitetet i Tromsø store endringsprosesser, hvor to fusjonsprosesser var de mest dyptgripende. I 2008 kom en lang prosess for sammenslåing av Høgskolen i Tromsø med Universitetet i Tromsø i havn, med virkning fra 2009. I 2013 ble Universitetet fusjonert med Høgskolen i Finnmark under navnet UiT Norges arktiske universitet. Aarbakke var en sentral pådriver i begge fusjonsprosessene.

Ved siden av å være rektor har han innehatt en lang rekke verv. Blant annet var han leder Universitets- og høgskolerådet (UHR) fra 2007 til 2009, og nestleder fra 2005 til 2007. Han var også nestleder i Norges Forskningsråds hovedstyre fra 2011 til 2014.

Han har også arbeidet med utredningsarbeid nærmere knytte til sin fagbakgrunn som medisiner, særlig som leder av utvalget utpekt av Sosial- og helsedepartementet i 1997 for å utrede alternativ medisins rolle, behov for regulering og om deler av feltet burde ha en plass i tilknytning til det etablerte helsevesenet. Rapporten fra «Aarbakke-utvalgets» arbeid, NOU 1998: 21 Alternativ medisin, var med å danne grunnlaget for opphevelsen av kvakksalverloven.

I senere tid har Aarbakke vært aktiv i Tromsøs lokalpolitikk, og var Arbeiderpartiets ordførerkandidat ved kommunevalget i 2015. Etter kommunevalget ble han valgt til varaordfører for Tromsø i perioden 2015-2019, men fungerer som ordfører frem til 1. juli 2016.

Jarle Aarbakke ble 2013 utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for forskning og utdanning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg