Faktaboks

Józef Piłsudski
Uttale
piwsˈutski
Født
5. desember 1867, Zalavas, Litauen
Død
12. mai 1935, Warszawa, Polen
Józef Piłsudski

Józef Piłsudski var en polsk politiker og offiser. Piłsudski ble tidlig motstander av det russiske styret og var forvist til Sibir i 1887–1892, beskyldt for å planlegge et attentat mot tsar Aleksander 3. Ved tilbakekomsten sluttet han seg til det nydannede polske sosialistpartiet (PPS) og ble en av dets ledere. Polsk uavhengighet var hovedmålet. I østerriksk Polen (se Galicja) organiserte Piłsudski fra 1910 et polsk «skytterforbund», i realiteten en polsk offiserskole, og etter krigsutbruddet 1914 deltok hans folk i krigen mot RusslandØsterrike-Ungarns side. Tysklands sterke fremgang og Russlands sammenbrudd i 1917 fikk ham til å frykte en fullstendig tysk seier uten plass for polsk uavhengighet. Han ble arrestert av tyskerne og satt fengslet i Magdeburg i 1917–1918.

Etter våpenstillstanden november 1918 ble Piłsudski ved hjemkomsten til Warszawa utnevnt til provisorisk statssjef og sjef for den polske hæren. Piłsudski ble utnevnt til marskalk av Polen i 1920. Han ledet krigen mot Sovjet-Russland i 1920 som førte til at store deler av de etnisk ikke-polske områdene som hadde tilhørt Polen-Litauen før delingene av Polen på 1700-tallet, nå tilfalt Polen. Piłsudskis nasjonalisme var opprinnelig ikke etnisk, men mer føderativt orientert med plass for ulike folkegrupper bundet sammen av kultur og historie. Likevel vant en mer snever, etnisk nasjonalisme frem i mellomkrigstidens Polen, også hos Piłsudski som politiker, slik at minoritetene ble rammet.

Etter at en demokratisk grunnlov var vedtatt og valg avholdt, trakk Piłsudski seg tilbake fra sine politiske og militære stillinger 1922–1923. I en vanskelig politisk og økonomisk situasjon tok han i mai 1926 makten ved et militærkupp, og til sin død i 1935 var han Polens diktator, selv om han størsteparten av tiden formelt sett nøyde seg med å være forsvarsminister og hærsjef. Han bygde sin makt i første rekke på hæren, men hadde også betydelig popularitet i befolkningen. Mange av opposisjonens ledere ble fengslet. Han ble tidlig opptatt av trusselen fra Hitler-Tyskland, men godtok likevel en ikke-angrepspakt med Tyskland i 1934.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg