Józef Piłsudski var en polsk politiker og offiser. Piłsudski ble tidlig motstander av det russiske styret og var forvist til Sibir i 1887–1892, beskyldt for å planlegge et attentat mot tsar Aleksander 3. Ved tilbakekomsten sluttet han seg til det nydannede polske sosialistpartiet (PPS) og ble en av dets ledere. Polsk uavhengighet var hovedmålet. I østerriksk Polen (se Galicja) organiserte Piłsudski fra 1910 et polsk «skytterforbund», i realiteten en polsk offiserskole, og etter krigsutbruddet 1914 deltok hans folk i krigen mot Russland på Østerrike-Ungarns side. Tysklands sterke fremgang og Russlands sammenbrudd i 1917 fikk ham til å frykte en fullstendig tysk seier uten plass for polsk uavhengighet. Han ble arrestert av tyskerne og satt fengslet i Magdeburg i 1917–1918.

Etter våpenstillstanden november 1918 ble Piłsudski ved hjemkomsten til Warszawa utnevnt til provisorisk statssjef og sjef for den polske hæren. Piłsudski ble utnevnt til marskalk av Polen 1920. Han ledet krigen mot Sovjet-Russland i 1920 som førte til at store deler av de etnisk ikke-polske områdene som hadde tilhørt Polen-Litauen ( se Litauens historie) før delingene på 1700-tallet, nå tilfalt Polen. Piłsudskis nasjonalisme var opprinnelig ikke etnisk, men mer føderativt orientert med plass for ulike folkegrupper bundet sammen av kultur og historie. Likevel vant en mer snever, etnisk nasjonalisme frem i mellomkrigstidens Polen, også hos Piłsudski som politiker, slik at minoritetene ble rammet.

Etter at en demokratisk grunnlov var vedtatt og valg avholdt, trakk Piłsudski seg tilbake fra sine politiske og militære stillinger 1922/23. I en vanskelig politisk og økonomisk situasjon tok han i mai 1926 makten ved et militærkupp, og til sin død i 1935 var han Polens diktator, selv om han størsteparten av tiden formelt sett nøyde seg med å være forsvarsminister og hærsjef. Han bygde sin makt i første rekke på hæren, men hadde også betydelig popularitet i befolkningen. Mange av opposisjonens ledere ble fengslet. Han ble tidlig opptatt av trusselen fra Hitler-Tyskland, men godtok likevel en ikke-angrepspakt med Tyskland i 1934.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.