Ogasawara

Fra Chichijima, den største av Ogasawara-øyene.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Blant Ogasawara-øyene er det kun Chichijima og Hahajima som er bebodde. Foto fra Hahajima.

Artikkelstart

Ogasawara er en japansk øygruppe i Stillehavet. Den består av over 30 øyer med vulkansk opprinnelse på den undersjøiske ryggen mellom Honshu og Marianene. Øyene ligger omtrent 800 kilometer sørøst for Japans hovedøyer. På grunn av sitt unike dyre- og planteliv er øygruppen oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Også kjent som
japansk: Ogasawara-gunto tidligere Boninøyene

Geografi og natur

Ogasawara-øyene er i stor grad dekket av skog og fjell og har et subtropisk klima. Den største øya er Chichijima på 25 kvadratkilometer. Øyenes høyeste punkt er på rundt 450 meter over havet og ligger på øya Hahajima.

Ogasawara er kjent for sitt unike plante- og dyreliv og har derfor fått kallenavnet «Orientens Galapagos». 70 prosent av øyas tre-planter og mer enn 90 prosent av øyas landlevende snegler finnes kun på Ogasawara (endemiske arter). Øyene er i tillegg hjemsted for 195 utrydningstruede fuglearter og den svært truede flaggermusen Bonin-flygehunden.

Befolkning og næringsliv

Øyene administreres i dag under kommunen Ogasawara sammen med Vulkanøyene og andre mindre øyer. Kommunen er en del av Tokyo og har en befolkning på rundt 3000 (census 2015). Kun to av øyene, Chichijima og Hahajima, er bebodd.

En del av øyenes befolkning stammer fra vestlige og hawaiiske bosettere fra 1800-tallet. Noen har vestlige navn og snakker et pidginspråk, såkalt Bonin-engelsk, som er en blanding mellom engelsk og japansk.

Øyene kan nås med ferge fra Tokyo og tiltrekker seg en del turisme, spesielt økoturisme. I tillegg lever innbyggerne av fiske og dyrking av tropiske frukter og grønnsaker.

Historie

Øyene ble oppdaget av spanjoler i 1543, men ble først bosatt i 1830-årene av en gruppe amerikanere, europeere og hawaiiere. De ble annektert av Japan i 1876.

Under andre verdenskrig ble de fleste av Ogasawaras innbyggere, i underkant av 7000, evakuert. USA okkuperte øyene i 1945 og lot kun innbyggere med vestlig bakgrunn returnere. Resten av innbyggere måtte vente til i 1968 da Ogasawara ble gitt tilbake til Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg