Faktaboks

Ivar Nørve
Født
16. mai 1941

Ivar Nørve er en norsk skuespiller og sanger. Han er utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i London og ved Goodman Memorial Theatre i Chicago.

I 1968 debuterte han på Rogaland Teater, der han var ansatt til 1970 og igjen i 1982–1983, blant annet med tittelrollen i William Shakespeares Othello (1983). Fra 1970 til 1972 arbeidet han for Den Nationale Scene, der han blant annet spilte sentrale roller som Ville i rockmusikalen Hår (1970) og Roux i Mordet på Marat av Peter Weiss (1970). Fra 1972 til 1974 var han ansatt i Fjernsynsteatret, og etter det arbeidet han for Oslo Nye Teater, hvor han hadde en lang rekke små og store roller, blant dem rollen som Blåfar i en rekke oppsetninger av juletradisjonen Jul på Månetoppen (2002, årlige gjenopptagelser til 2009).

Nørve medvirket en rekke ganger i Spelet om Heilag OlavStiklestad. Som stemmeskuespiller har han vært norsk stemme for Ole Brumm og til Mummipappa, og han har dessuten hatt TV-roller i blant annet Kappløpet mot Sydpolen, der han spilte Oscar Wisting (1985), og i Av måneskinn gror det ingenting etter Torborg Nedreaas, der han spilte rollen som lytteren Han (1987).

Ivar Nørve er gift med skuespiller Sigrun Enge. De to spiller par i barnefilmene om Tor Åge Bringsværds Karsten og Petra, i rollene som morfar og morfars kjæreste Esther.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg