Ischgl, Østerrike
Av .
Ischgl
Hoteller og after ski-etablisesmenter ligger tett i vintersportsstedet Ischgl

Ischgl er et tettsted og kommune i Østerrike. Tettstedet ligger i delstaten Tirol ved grensen mot Sveits og har 1619 innbyggere (2023). Ischgl ligger i den trange Paznaun-dalen på 1380 meters høyde ca 100 kilometer vest for Innsbruck. Fjellene på siden når opp til 3400 meter (Fluchthorn i Silvretta-alpene).

Faktaboks

Uttale
'iʃgəl
Etymologi
fra retoromansk yscla, ‘øy‘’

Ischgl er først og fremst kjent for skiområdet Silvretta Arena, som forbinder stedet med den sveitsiske nabokommunen Samnaun. Med over 200 kilometer løyper og en mengde skiheiser er dette et av de største vintersportsstedene i Alpene.

Historie

Dalen ble bosatt for ca 1000 år siden av retoromanere som kom fra Engadin i Sveits, senere også av tysktalende sveitsere fra Wallis. Det var ingen veiforbindelse med Tirol, så Ischgl var lenge nær knyttet til Sveits. I mange hundre år nøt folket her godt av tollfrihet ved handel med husdyr og korn. Men handelen gikk ned etter hvert, og på 1800-tallet kunne ikke folket greie seg lenger i denne karrige dalen. Som i mange andre fattige alpedaler ble barna ofte sendt hjemmefra om våren for å være gjetere hele sommeren igjennom andre steder, især i Oberschwaben. Mange familier utvandret. Men i 1880-årene kom de første turisthyttene opp, og ganske snart hotellene. Landsbyen utviklet seg til et utpreget turiststed og er i dag totalt dominert av hoteller, butikker, barer, restauranter og anlegg for vinteridrett. Det eksisterer fortsatt en særordning for dette området, som gjør det mulig å kjøpe avgiftsfrie varer i Samnaun og ta dem med til Ischgl.

Vintersportsstedet Ischgl ble mye omtalt i den tidlige fasen av korona-pandemien vinteren 2020. Det anslås at snaut to tusen infeksjonstilfeller i Østerrike, Tyskland og i de nordiske land kan spores tilbake til afterski-barer i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg