Invincible (slagkrysser)

Den britiske slagkrysseren HMS Invincible deltok i Falklandsslaget.

Av .

Artikkelstart

Invincible var en britisk slagkrysser som ble brukt under første verdenskrig. Den er regnet som verdens første slagkrysser.

Historie

Invincible ble sjøsatt 13. april 1907 og ble tatt i bruk i den britiske marinen i mars 1909. Den deltok i slaget i Helgolandbukta 28. august 1914, og i Falklandslaget 8. desember samme år hvor den sammen med søsterskipet Inflexible senket de to tyske krysserne Gneisenau og Scharnhorst.

Under Jyllandsslaget var Invincible flaggskipet til kontreadmiral Horace Hood, kommandør av tredje slagkrysserskvadron, som bestod av de tre skipene i Invincible-klassen, i The Grand Fleet under kommando av admiral John R. Jellicoe. Under en skuddveksling med de tyske slagkrysserne Derfflinger og Lützow ble Invincible om ettermiddagen 31. mai 1916 truffet i et av kanontårnene, en eksplosjonsartet brann i ammunisjonens drivmidler spredde seg raskt til magasinet som eksploderte og Invincible gikk tapt med bare tre overlevende. Den tyske slagkrysseren Lützow sank dagen etterpå etter å ha trukket seg ut etter flere treff, det avgjørende treffet kom sannsynligvis fra Invincible.

Invincible-klassen bestod av i alt tre skip, alle sjøsatt i 1907, de to andre var Indomitable og Inflexible.

Spesifikasjoner

Da det ble bygget var Invincible utstyrt med dampturbiner med en ytelse på 41 000 akselhestekrefter. Skipets hovedbestykning bestod av åtte tolvtommers kanoner i fire dobbelttårn.

  • Standard Deplasement: 17 500 tonn
  • Lengde: 172,80 meter
  • Topphastighet: 25,5 knop
  • Rekkevidde: 3090 nautiske mil ved 10 knop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg