Invincible - slagkrysser

Invincible, britisk slagkrysser brukt under den første verdenskrig, regnet som verdens første slagkrysser.

«Invincible» ble sjøsatt 13. april 1907 og ble operativt i den britiske marinen i mars 1909. Deltok i slaget i Helgolandbukta 28. august 1914, og i Falklandslaget 8. desember samme år hvor hun sammen med søsterskipet «Inflexible» senket de to tyske krysserne «Gneisenau» og «Scharnhorst».

Under Jyllandsslaget var hun flaggskipet til kontreadmiral Horace Hood, kommandør av tredje slagkrysserskvadron som bestod av de tre skipene i «Invincible»-klassen, i The Grand Fleet under kommando av admiral Jellicoe. Under en skuddveksling med de tyske slagkrysserne «Derfflinger» og «Lützow» ble hun om ettermiddagen 31. mai 1916 truffet i et av kanontårnene, en eksplosjonsartet brann i ammunisjonens drivmidler spredde seg raskt til magasinet som eksploderte og «Invincible» gikk tapt med bare tre overlevende. Den tyske slagkrysseren «Lützow» sank dagen etterpå etter å ha trukket seg ut etter flere treff, det avgjørende treffet kom sannsynligvis fra «Invincible».

Som bygget var «Invincible» utstyrt med dampturbiner med en ytelse på 41 000 hk og hovedbestykningen bestod av åtte 12" kanoner i fire dobbelttårn. Deplasement 17 500 tonn, lengde 172,80 m, topphastighet 25,5 knop, rekkevidde 3090 nautiske mil ved 10 knop.

«Invincible»-klassen bestod av i alt tre skip, alle sjøsatt i 1907, de to andre var «Indomitable» og «Inflexible».

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg